onderzoek doen voor je boekHoe is het met je hoofdstukindeling? Lukt het een beetje om je verhaal op poten te zetten? Als het je gelukt is: gefeliciteerd! Je schrijfplan is voorlopig af. Tijdens het schrijven gaat het vast nog veranderen, maar hier kun je deze zomer mee aan de slag. Misschien heb je gemerkt dat je voor het neerzetten van geloofwaardige scènes meer informatie nodig hebt over bijvoorbeeld het beroep van je hoofdpersonage of wat het weer is in maart in Johannesburg. Daarom stel ik voor dat je deze week gaat bedenken welke informatie je nog nodig hebt om een geloofwaardig verhaal neer te zetten. En waar je die informatie vandaan denkt te kunnen halen. Zo kun je deze zomer het schrijfwerk zelf afwisselen met onderzoek voor je boek.

1000 Resterende tekens


ritmeMisschien denk je: wanneer gaan we nou beginnen met schrijven? Maar onderschat niet de waarde van het werk dat je in de afgelopen weken hebt verzet! Allemaal hartstikke belangrijk om zometeen een goed verhaal neer te zetten! Maar als je popelt om de steekwoorden op jouw vel of vellen papier eindelijk eens te verwerken in een degelijke hoofdstukstruktuur, heb ik goed nieuws voor je. Deze week werk je je verhaallijnen uit tot een hoofdstukindeling waar je deze zomer mee aan de slag kunt. Waarschijnlijk is een week wat te kort om de hoofdstukindeling helemaal compleet te krijgen, maar dat is niet erg. Je hebt nog de hele zomer om er verder aan te schaven.

1000 Resterende tekens


schemaHoe is het met je schrijfplan in wording? Als het goed is heb je het thema voor je boek voor ogen, is je rode draad van het verhaal in concept zichtbaar en heb je kortere verhaallijnen uitgezet om de spanning vast te houden. Je hebt karakterkaarten gemaakt voor je belangrijkste personages en je hebt uitgezocht in welk vertelperspectief je je verhaal gaat schrijven. De hoogste tijd om je informatie te ordenen zodat je het allemaal makkelijk weer terug kunt vinden. Dat scheelt je enorm veel tijd in het vervolg van je schrijfproces. Vandaag reik ik je een aantal ideeën aan voor het ordenen van je informatie. Kies vooral een manier die bij jou past. Misschien is dat één van onderstaande ideeën, een combinatie daarvan of inspireert het je zelf iets te bedenken.

1000 Resterende tekens