IMG 6099‘Een zeer realistisch verhaal met geloofwaardige personages,’ schreef NBD-recensent Marc de Pril in maart van dit jaar over mijn roman De Gierenvallei. Een belangrijke recensie, want het is deze tekst waarop de bibliotheken en mediatheken beslissen of ze een boek in hun collectie willen hebben. En ik heb geluk gehad, want in diezelfde maand liet NBD-Biblion weten dat ze deze teksten voortaan laten opstellen door de computer. De 700 recensenten werden bedankt voor hun diensten.

NBD Biblion
De landelijke organisatie NBD Biblion ondersteunt en ontzorgt bibliotheken in Nederland door onder andere boeken centraal in te kopen, te voorzien van zo’n harde, geplastificeerde bibliotheekkaft en te distribueren naar de bieb bij jou in de buurt. In november stuurde ik twee exemplaren van De Gierenvallei naar NBD Biblion en in maart ontving ik een recensie van een van de 700 bij de organisatie aangesloten recensenten. Deze recensie ging naar alle bibliotheken en mediatheken in Nederland. Op basis van de recensies van NBD Biblion gaven de bibliotheken door of ze mijn boek wilden aanschaffen. Vervolgens ontving ik een order van NBD Biblion voor 111 exemplaren van De Gierenvallei. In 2017 kocht deze organisatie meer dan 275 exemplaren van mijn debuutroman Lena.

Artificial Intelligence
Ik ben trots op de recensie van NDB Biblion. De tweede mooie recensie op rij, want voor mijn debuutroman kreeg ik ook al een opsteker. Of ik voor een volgend boek weer zo’n recensie krijg, is maar zeer de vraag, want in maart 2022 liet NBD Biblion weten dat ze de boekbeschrijvingen voortaan op laten stellen met behulp van artificial intelligence (AI). Dat gaat sneller en bespaart kosten. Daar is wat voor te zeggen uiteraard, want het duurt wel even voor de recensie klaar is en de bibliotheken hebben de afgelopen jaren flink ingeleverd. Maar kan de computer de recensenten zomaar vervangen?
Het laat zich raden dat de teksten die uit deze software rollen niet te kwaliteit hebben van een door een recensent geschreven tekst. De Auteursbond (beroepsorganisatie van schrijvers en vertalers in Nederland) schrijft daarover in een brief aan NBD Biblion:

‘Een deskundige auteur die een recensie schrijft, kan iets zeggen over de aspecten die software niet kan beoordelen, zoals gelaagdheid, ontwikkeling van de personages en de spanningsboog, emotionele lading, en historische en wetenschappelijke juistheid. De door uw software geproduceerde aanschafteksten zijn dunner, oppervlakkiger en daardoor minder waardevol voor collectioneurs bij bibliotheken.’

Ontslagen recensenten weer aangenomen
Volgens TZUM, een bekend literair weblog, heeft NBD Biblion toegegeven dat het besluit om de 700 recensenten te ontslaan, te voorbarig was. De door de computer gegenereerde teksten blijken zoveel fouten te bevatten dat auteurs protesteren. De AI-module blijkt niet alleen fouten te maken in de teksten zelf, maar ook in de beoordeling op criteria zoals ‘geen seks’ of ‘veel seks’. NBD Biblion heeft daarom recensenten weer aangenomen voor een jaar om de fouten uit de teksten te halen. Laten we hopen dat AI geen blijvertje is in deze organisatie, want volgens de Auteursbond is er een grote kans dat een minder bekende auteur, zoals ik, de dupe van deze maatregel wordt.

Voorlopig ligt De Gierenvallei op veel plekken in de bieb. Mijn volgende boek moet dan maar gewoon een enorm succes worden ;-)

Saskia van Dijk
Hoi Monique,
Ik heb genoten van De Gierenvallei!
Groetjes Saskia

Monique
Wat leuk om te horen, Saskia! Dank voor je reactie.

1000 Resterende tekens