girls g31b06fb93 640In mijn scherm verschijnen de vertrouwde gezichten van de dames van mijn leesclub. Een digitale bijeenkomst is niet ideaal, maar ik ben blij dat het door kan gaan. Normaal gesproken zien we elkaar in de huiskamer van een van de zeven leden, steeds bij iemand anders. Daardoor leer je elkaar snel goed kennen en dan kletsen we moeiteloos twee uur vol. Nu hebben we maar een uur, want uit ervaring blijkt dat langer dan een uur op deze manier niet goed werkt.

Lezen buiten je comfortzone
Het is mijn beurt om de boekbespreking te begeleiden. Een lastige klus dit keer, want we hebben niet één maar twéé boeken te bespreken. Door de lockdown besloten we de bijeenkomst in december te laten vervallen en de biografie van Ahmed Aboutaleb samen met het boek van deze keer te bespreken. Dat is Indo van Marion Bloem.
Beide boeken zou ik vermoedelijk niet direct uitkiezen om te lezen. Of ik zou ze in de kast hebben gezet met het vóórnemen ze te lezen, waarna ik ze zou vergeten. Het leuke van een leesgroep is nou juist dat je eens wat anders leest dan normaal.

Leeswijzers als vertrekpunt voor de bijeenkomsten
Elk voorjaar komt Senia met een lijst relatief nieuwe boeken, die ze geschikt vinden voor bespreking in een leesclub. Van elk boek op de lijst laten ze een leeswijzer maken door studenten Nederlands. De leeswijzers bevatten een samenvatting en analyse van het boek en een serie vragen die je als vertrekpunt kunt gebruiken voor bespreking in de groep. Er zijn niet alleen leeswijzers voor literaire romans, maar ook voor biografieën, filosofie-, geschiedenisboeken en anderstalige romans. Elk voorjaar kiezen we op democratische wijze zeven boeken uit voor het nieuwe seizoen. Dat mag ook een boek zijn die niet op een van de lijsten van Senia staat, maar dan hebben we er dus geen leeswijzer bij.

Verschillende interpretaties geven meer diepgang
Onze leesclub is heel divers. De een leest veel, de ander wat minder. Een aantal dames werkt nog; anderen zijn al met pensioen. Tussen het jongste en het oudste lid zit een leeftijdsverschil van wel 25 jaar. Maar wat we allemaal gemeen hebben, is dat we van lezen houden. Ieder leest het boek vanuit haar eigen perspectief en heeft haar eigen interpretatie. Het delen van die verschillende interpretaties geeft het boek voor mij meer diepgang. Vaak komen er hele persoonlijke verhalen op tafel, waardoor ik op een andere manier naar het verhaal ga kijken.

Uit de berichtjes op de groepsapp maak ik op dat niet iedereen de boeken voor vandaag met enthousiasme heeft gelezen. Sommigen zijn er niet helemaal doorheen gekomen. Dat is niet erg. Uitlezen is niet verplicht. Ik heb dan ook bedacht om de anderen te vragen aan welk boek ze de voorkeur geven en waarom. Welke overeenkomsten zien we? Welke verschillen? Wat maakt dat we een boek hebben uitgelezen of juist hebben weggelegd? Maar we beginnen met wat we het ‘sociale rondje’ noemen: hoe gaat het met iedereen. Een beetje schools op het rijtje af, maar wel effectief. Inderdaad is er weinig enthousiasme in de groep over de biografieën, maar het is wel fijn iedereen weer even te spreken. We verheugen ons op het nieuwe boek, ‘Wij zijn licht’ van Gera Blees en hopen dat het volgende keer weer in iemands huiskamer kan!

 

Afbeelding van Don't sell my art van Pixabay

1000 Resterende tekens