Ik ben dol op kerstfilms. Zodra het extra dikke programmaboekje voor de televisie op de mat valt, spit ik het door op films die ik op wil nemen. Dat zijn er helaas elk jaar minder. Het televisieaanbod lijkt verarmd te zijn nu we massaal Netflix kijken. Het kan ook zijn dat ik al zoveel kerstfilms heb gezien, dat er weinig nieuws bij zit. Op Netflix staan natuurlijk ook veel kerstfilms, maar die zijn lang niet allemaal het bekijken waard. In deze blog mijn conclusie van succesvolle ingrediënten voor een kerstfilm, een aantal aanraders en een afknapper.
1. Sprookjes, prinsen en prinsessen
Kerstfilms gebaseerd op een sprookje of waarin prinsen en prinsessen voorkomen hebben bij mij meteen een voorsprong. Zo zag ik deze maand de Disneyfilm ‘The Nutcracker and the four realms’. Hoewel ik deze film voor de tweede keer zag, genoot ik er net zo van als de eerste keer. Al die kleine details maken van deze film echt een feestje. Nog los van het verhaal: Clara wil na het overlijden van haar moeder niet naar het kerstfeest van de familie, maar als ze haar peetvader haar op het spoor zet van een sleutel voor het magische ei dat Clara van haar moeder kreeg, betreedt ze een sprookjesachtige wereld. Kitsch en voorspelbaar zeggen sommige recensies, maar ik heb me daar niet aan gestoord.
2. Goed en slecht
Films waarin goede mensen (soms) slechte dingen doen en slechte mensen ook iets goeds in zich hebben lenen zich heel goed voor het laten indalen van de kerstgedachte. Een aanrader in dit genre is ‘Een jongen met de naam Kerstmis’. De straatarme vader van Nikolas wil het leven van zijn zoon beter maken door de beloning van de koning op te strijken en naar Elfhelm af te reizen om iets magisch mee te brengen. Nikolas blijft achter onder de hoede van zijn akelige tante en besluit zijn vader achterna te reizen. Eveneens sprookjesachtig en ook nog humoristisch.
3. Magie
Kerst is bij uitstek een periode om even te ontsnappen aan de realiteit. Een film waarin dingen gebeuren die in de echte wereld niet voorkomen, geeft dan hoop of in ieder geval verstrooiing. Een van mijn favorieten is ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. De film is natuurlijk gebaseerd op het boek van Roald Dahl met gelijknamige titel. Voor de weinigen die het verhaal niet kennen: Sjakie vindt een gouden ticket in een chocoladewikkel en mag de wonderbaarlijke wereld van Willy Wonka’s chocoladefabriek betreden. Samen met drie andere gelukkigen krijgt hij een rondleiding en ontdekt hoe het snoepgoed waar de arme Sjakie alleen maar van kan dromen, wordt gemaakt. Misschien niet per se kerstfilm, maar heerlijk om tijdens de kerstdagen nog eens te bekijken.
4. Liefde
Heel veel kerstfilms gaan over de liefde. Verbroken relaties, onbeantwoorde liefdes: met kerst komt het allemaal weer goed. Helemaal mijn guilty pleasure! Toch moet ik bekennen dat ze niet allemaal even geslaagd zijn. Bijvoorbeeld wanneer er al te opzichtige clichés in zitten. Teleurstellend vond ik dan ook ‘A Castle for Christmas’, een film die nota bene hoog in de Netflix rating staat. Het verhaal begint hoopvol: een succesvolle schrijfster vertrekt naar Schotland om het kasteel te bekijken waar haar grootvader heeft gewerkt. De hertog en eigenaar van het kasteel zit aan de grond en kan niet anders dan het kasteel verkopen om de pachters niet in het ongeluk te storten. Zodra de schrijfster bij het kasteel aankomt, valt ze recht in de armen van de klusjesman, die later de hertog blijkt te zijn. Natuurlijk hebben ze in eerste instantie een hekel aan elkaar, worden na het opruimen van wat misverstanden verliefd, dreigen elkaar toch weer te verliezen, maar vinden elkaar in de laatste minuten van de film. Mwah.
Top drie
Toch zitten kerstfilms met een liefdesgeschiedenis lang niet altijd vol clichés. Sommige zijn zelfs erg goed. Dit zijn de films die in mijn top drie staan:
- Met stip op 1 staat Hjem til Jul. Dit is eigenlijk geen kerstfilm, maar een korte serie. Het speelt zich af in Noorwegen (lekker veel sneeuw en ijs) en gaat over de 30-jarige Johanne, die als enige in de familie nog single is. Om van het gezeur af te zijn, beweert ze tijdens een familiediner dat ze een vriend heeft. De familie wil die vriend met kerstmis ontmoeten, dus gaat Johanna, geholpen door haar excentrieke huisgenote, op zoek naar een geschikte kandidaat. Humoristisch en ontroerend met een diepere boodschap.
- The Holiday, een film uit 2006 en hoewel ik deze al zeker vijf keer heb gezien, blijft het een heerlijk verhaal. Dat komt deels door de cast (Cameron Diaz en Kate Winslet), maar ook door het verhaal. Dat gaat in grote lijnen als volgt: workaholic en controlfreak Amanda ruilt haar luxueuze huis in California voor twee weken met de eenvoudige cottage van Iris. Beide dames zijn teleurgesteld in de liefde en vinden door de verandering van omgeving hun vertrouwen in zichzelf en de liefde terug. Het verhaal speelt zich af rond de kerstdagen.
- Green Book gaat over een witte, laaggeletterde uitsmijter en een bruine pianist. De uitsmijter wordt de chauffeur van de pianist en gaat de strijd aan met de belachelijke regels voor gekleurde mensen in die tijd. Bijzonder mooi en ontroerend.
Of je nu met kerst achter de televisie zit, een boek leest op de bank of andere plannen hebt: ik wens je hele fijne dagen!
Rapporteer
Mijn reacties