boekpresentatie 1Je hebt auteurs die niet alleen graag schrijven, maar het ook heerlijk vinden om op een podium hun verhaal te vertellen. Zo’n schrijver ben ik niet. Laat mij maar lekker op mijn zolderkamertje zitten schrijven. Achter mijn laptop dwaal ik door fictieve werelden en neem ik de tijd mijn gedachten te verwoorden. Totdat … het boek af is en het moment van de boekpresentatie dichterbij komt. Natuurlijk wil ik iedereen vertellen over mijn nieuwe boek, maar waar te beginnen? Alvast verklappen waarom Lisa naar een verlaten dorp in Spanje gaat? Vertellen over de obstakels die ik in de afgelopen vijf jaar heb ervaren tijdens het schrijven?

boekpresentatie 4
Uitgenodigd voor een boekpresentatie

Een uitnodiging voor een boekpresentatie krijg je niet elke dag. Tenzij je uitgever bent of op een andere manier actief bent in de literaire wereld. De allereerste keer dat ik een boekpresentatie mocht bezoeken, was dan ook in de periode dat ik zelf bezig was met mijn eerste boek. Iemand die ik had ontmoet bij een schrijfopleiding was al wat verder en omdat we allebei het leven van onze grootmoeder optekenden, hadden we een leuk contact. Ik was benieuwd naar haar boek, maar had geen idee wat ik van de boekpresentatie kon verwachten. Wat moest ik aan? Wat moest ik meenemen?

Ik ben er maar gewoon heengegaan met een doosje chocolade. De presentatie was in een prachtig gelegen horecagelegenheid met veel glas en omdat het verhaal zich afspeelde in Spanje, was er een gitarist die live Spaanse liedjes speelde. Er was een korte speech van de uitgever en een iets langere van de schrijfster. Vervolgens gingen de aanwezigen over tot het kopen van het boek. Ik ontdekte dat een cadeautje niet nodig was, maar dat de aanschaf van het boek wel erg werd gewaardeerd. Sommigen gingen met stapels boeken de deur uit. Ik kocht twee exemplaren en sloot me aan in de rij om er een door de schrijfster te laten signeren. Ondertussen droomde ik ervan mijn eigen debuutroman te presenteren wat ik drie jaar daarna ook heb gedaan.

Locaties voor een boekpresentatie
Inmiddels weet ik dat er geen vaste formule is voor een boekpresentatie. De ene auteur kiest voor een boekhandel, de ander voor een restaurant en weer een ander kan in een theater terecht. Mijn eerste boekpresentatie mocht ik organiseren in het fort Edam, een locatie die paste bij mijn debuutroman. Voor mijn nieuwe boek koos ik voor de Bantsiliek, een multifunctioneel centrum en een goed bereikbare locatie met veel ruimte. Achteraf had ik geluk met deze oversized locatie, want na het aanscherpen van de coronaregels moest ik anderhalve meter afstand tussen bezoekers kunnen faciliteren. Het afgelopen jaar hebben dan ook veel auteurs hun boekpresentatie noodgedwongen online moeten houden.

Manieren om een boek te presenteren
Tijdens een schrijfweek van Geert Kimpen leerde ik dat er veel creatieve manieren zijn om je boek te presenteren. Een toneelstuk over een scène van je boek, een theatervoorstelling of een lied: het kan allemaal. De meeste auteurs kiezen denk ik voor een kort optreden waarin ze iets vertellen over het boek, eventueel in combinatie met een powerpoint en een stukje voorlezen. Voor de presentatie van mijn 2e roman, De Gierenvallei, koos ik voor een verhaal over de plaats waar de roman zich afspeelt. Ik vertelde waarom de verlaten dorpen in de Spaanse Pyreneeën verlaten zijn, dat sommige dorpen weer opnieuw bewoond worden en wat de beweegredenen van de nieuwe bewoners zijn. Op de achtergrond toonde ik foto’s die ik tijdens mijn onderzoek had gemaakt.

boekpresentatie 2

Ik overhandigde de eerste twee exemplaren aan mijn zus en zwager, want hun ervaringen en verhalen hebben me geïnspireerd deze roman te schrijven. Mijn zus vertelde iets over haar keuze en las een stuk voor uit onze correspondentie in de tijd dat zij er woonde. Daarna vertelde mijn zwager nog iets over het dorpsfeest van dit jaar en droeg mijn zoon een door mij geschreven gedicht voor. Zo werd het een soort familie-optreden en kan ik terugkijken op een warme en gezellige dag die ik nooit zal vergeten. De geweldige begeleiding van de vrijwilligers van de Bantsiliek heeft daarin zeker een belangrijke rol gespeeld.

boekpresentatie 5
Een lieve vriendin zei na afloop dat ze deze kant van mij niet zo vaak zag en dat ze onder de indruk was van mijn verhaal. Misschien moet ik dan toch wat vaker van dat zolderkamertje af komen …

1000 Resterende tekens