rock 4234805 640

Werken in een drukke kantoortuin is voorlopig niet iets waar ik me zorgen over hoef te maken. Waar eerst een dag in de week thuiswerken een privilege was, lijkt dat nu te gelden voor werken op kantoor. Wie gebruik wil maken van een werkplek, moet dat in de toekomst vermoedelijk vooraf reserveren, communiceerde mijn werkgever laatst. Als introvert lig ik daar niet wakker van. Integendeel. Thuis heb ik mijn werkplek inmiddels uitstekend ingericht en zonder de afleiding van de hectiek op kantoor, werk ik een stuk vaker in een flow.

Flow

Toegegeven: het is soms wel saai en mijn oren tuiten soms van het vele beeldbellen met oortjes in. En toch: op dagen met minder overleg is het gemakkelijker me te verdiepen in een grotere klus. ‘Flow’ noemt Psychologie Magazine (01-2020) dat, of ‘de opperste concentratie waarbij je tijd en de wereld om je heen vergeet.’ Dat gevoel heb ik soms tijdens mijn werk, maar eerlijk gezegd vaker nog tijdens het schrijven en herschrijven van mijn boek. Soms zijn er ineens uren verstreken.

Afleiding

Heerlijk die schrijfflow. Tot er een mailtje of appje binnenkomt. Dan is het meestal afgelopen. En Psychologie Magazine geeft me gelijk:

“Wie vaak in een flow is, voelt zich structureel gelukkiger dan wie zelden of nooit in deze staat verkeert. De constante afleiding, pushberichten en prikkels die via een beeldscherm tot ons komen, zijn dodelijk voor flow.”

In het artikel pleit het maandblad voor een offline hobby. Helaas is mijn hobby, schrijven, niet geheel offline. Hoewel: als ik mijn telefoon op vliegtuigmodus zet en de wifi op mijn laptop uitschakel, dan kom ik wel een heel eind.

Tips om in een schrijfflow te komen

Op de website van Schrijven Online deelt Jolanda Pikkaart tien tips om in een schrijfflow te komen.Ook op de website van Daretoo vind je nuttige tips om in een flow te komen. Wat voor mij het beste werkt: elke week meerdere keren schrijven. Ook al is het maar 10 minuutjes. Dat is een behapbaar doel. Als ik met mezelf afspreek 10 minuten te schrijven, dan is het meestal zo dat ik na die 10 minuten gewoon doorga, want dan zit ik er al helemaal in. Juist wanneer ik de hele dag beschikbaar heb om te schrijven, komt het er niet van. Of ik bedenk om vijf uur 's middags, als ik eigenlijk aan het eten moet beginnen, dat ik nog even wil schrijven. Tja, en dan wordt het meestal wel laat voordat het eten klaar is...

Image by Devanath from Pixabay

1000 Resterende tekens