hands 3236059 640‘Ik moet dit boek lezen voor Nederlands. Denk je dat het erg is als ik het niet lees maar luister?’ vraagt mijn dochter. Luisterboeken zijn bij ons in huis behoorlijk populair geworden. Manlief luistert in de auto en heeft een abonnement op Storytel. Mijn zoon had deze zomer een proefabonnement voor dit populaire luisterboekenmedium en luistert het liefst in de bus naar school. Mijn dochter neemt nog genoegen met de Luisterbieb-app en luistert het liefst in bed. Tussen al die luisterende huisgenoten ben ik de uitzondering.

Podcast

Ik luister wel eens een podcast tijdens het koken en deze zomer luisterden mijn man en ik tijdens een lange autorit naar de korte verhalen van Midas Dekkers. Dat vind ik wel leuk, maar het liefst lees ik ouderwets van papier. E-books kunnen ook nog wel als ik geen boeken mee wil sjouwen, zoals op vakantie, maar boeken luisteren vind ik minder leuk. Het maakt me onrustig. Ik heb de neiging steeds even te pauzeren of terug te luisteren. En als ik achter het stuur zit, kan ik maar beter geen boek luisteren, want dan mis ik de afslag. Ik ben dus niet de juiste persoon om te beoordelen of het erg is als je een boek voor je verplichte boekenlijst luistert in plaats van leest.

Wie luistert, leest vaker

Toevallig las ik dezelfde week een artikel over luisterboeken in Schrijven Magazine (02-2020). Daarin lieten ze Han Peeters van LuisterEffect aan het woord. Volgens het blad is hij expert en uitgever in de luisterboekenbranche. Hij zei:

“Het enthousiasme voor luisterboeken neemt toe en heeft bovendien een tweeledig effect. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die luisterboeken luisteren, ook meer fysieke boeken gaan lezen.”

Inderdaad is het zo dat de steekproef bestaande uit mijn gezin (n=3) heeft uitgewezen dat bij 100% van de onderzochte proefpersonen het plezier in het lezen van romans is aangewakkerd. Dankzij of ondanks de luisterboeken; dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Feit is dat beide kinderen een deel van hun zakgeld besteden aan boeken uit de kringloopwinkel. Bovendien krijg ik steeds vaker een tip van een van mijn huisgenoten om dit of dat boek te lezen. Erg leuk!

Luisteren of lezen

Mijn dochter heeft haar dilemma inmiddels zelf opgelost. Van de boeken voor haar Nederlandse lijst wil ze in ieder geval een aantal hoofdstukken echt gelezen hebben. ‘Want anders weet je niet hoe je de namen schrijft. Stel dat ze dat vragen…’

 

Image by Luisella Planeta Leoni from Pixabay

1000 Resterende tekens