bullet journal1
Vlak voor het begin van het nieuwe schooljaar ging ik altijd met mijn moeder naar de V&D. Nog ruik ik de leren boekentassen en de inkt van de nieuwe woordenboeken. Nog steeds wordt ik blij van rollen kleurig kaftpapier, stapels nieuwe schriften en nog slanke en gladde agenda’s. Het geeft me, meer nog dan in januari, het gevoel van een nieuw begin. Na weken vakantie komt het gewone leven met een ruk weer in beweging. De frisse energie van september lokt mij op mijn vrije dagen naar mijn zolderkamer. Ik orden mijn bureau en open voor het eerst in weken mijn schrijfproject.

Bullet Journal
Toch is het niet zo dat ik in de afgelopen twee maanden helemaal niets heb gedaan aan mijn boek. Naast mijn computer ligt een notitieboekje vol met handgeschreven notities en schetsen die nog uitgewerkt moeten worden. Af en toe, gewoon voor het gevoel, koop ik voor mezelf zo’n nieuw schrift of zo prachtig vormgegeven notitieboekje. Daarin schrijf ik ideeën, belevenissen en mooie zinnen om later uit te werken in mijn boek of in een blogpost. Het lijkt een beetje op een dagboek, maar dan anders. ‘Journaling’ heet dat nu. Op verschillende sites op internet lees ik dat het helpt om je hoofd leeg te maken en structuur aan te brengen. Schrijven Online beschrijft maar liefst negen varianten van journaling in dit nieuwsbericht.

bullet Journal2

Delen
En terwijl mijn dagboeken van vroeger beslist niet bedoeld zijn om te delen, is dat nu heel anders. Mijn dochter legt haar ‘bullet journal’ juíst graag naast die van haar vriendinnen. Ze vergelijken hun lijstjes ‘Films die ik komende maand wil zien’ of ‘Landen waar ik beslist nog eens heen wil’ en tekenen daar plaatjes bij waarvoor ze op internet inspiratie opdoen. Tja, dan kan ik natuurlijk niet achterblijven en daarom geef ik deze blogpost een kijkje in het notitieboekje dat ik deze zomer volschreef. Ik noteerde observaties tijdens de vakantie, belevenissen, plaatsen waar we langs kwamen, maar ook ideeën die ik opdeed uit interessante boeken die ik deze zomer las.

Een kijkje in mijn ‘bullet journal’
Goed dan: wat staat er dan allemaal in míjn bullet journal? Voornamelijk dingen die met schrijven te maken hebben. Dat zal je niet verbazen. Een greep daaruit:

  1. Veel plezier beleefde ik aan het maken van een mindmap met in het midden het centrale thema van mijn boek en daaromheen de onderwerpen die een link hebben met het centrale thema. Een aantal daarvan hebben of krijgen een plek in mijn verhaal. Het zijn er veel te veel, dus ik moet er nog in schrappen. Het boek ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Pfeiffer bracht mij op dit idee. Hierover in een latere blogpost meer.
  2. Ik las het boek ‘Romanschrijver van beroep’ van Haruki Murakami en maakte in mijn ‘bullet journal’ een lijstje met schrijftips van deze succesvolle Japanse schrijver. Een aanrader trouwen, dit boek. Het is heel toegankelijk geschreven en gaat over de manier Murakami zijn bestsellers schreef en op de markt bracht. Ik heb zelf nog niet veel van deze schrijver gelezen, maar heb van dit boek erg genoten. De schrijftips die mij het meeste aanspreken, deel ik later in dit blog.bullet journal3
  3. Ik schreef meer dan een pagina vol met mooie zinnen uit het laatste deel van Elena Ferrantes Napolitaanse romans. Hoewel ik in het begin van de serie erg moest wennen aan Ferrantes schrijfstijl, ben ik een geweldige fan van haar boeken geworden. De sfeer die ze creëert in haar boeken is betoverend. Dit keer viel het me op hoe elegant Ferrante de tijd in haar romans laat verstrijken zonder de lezer in verwarring te brengen. Hier ga ik zeker mee experimenteren in mijn boek. Hoe? Daarover schrijf ik binnenkort een blogpost.
  4. Een ander boek dat ik las in de vakantie is ‘Ze zullen denken dat we engelen zijn’ van Bert Natter. Nooit iets van hem gelezen, maar dit boek stond op de lijst voor mijn nieuwe leesgroepje en is zeker niet het laatste dat ik van hem lees. Het boek gaat over twee mensen die een terroristische aanslag overleven en vooral over hoe deze ingrijpende gebeurtenis hun leven verandert. Natter schrijft dit boek in de ik-vorm en speelt met wat er wel en wat er niet echt is in de waarneming van de hoofdpersoon. Fascinerend en leerzaam. Maar het meest genoot ik van zijn dialogen, waarin hij de hoofdpersoon steeds iets anders laat zeggen dan wat hij denkt. Dat brengt een bijzondere spanning in het verhaal. In mijn ‘bullet journal’ experimenteerde ik met dialogen in de stijl van Bert Natter, maar tussen personages uit mijn eigen boek. Misschien is dat ook wel materiaal voor een blogpost. Daar denk ik nog over.

Wat je komende maanden in dit blog kunt verwachten
Zo heb je meteen een idee van wat je komende maand in dit blog kunt verwachten. En als ik nog wat verder vooruit kijk: november is de Nanowrimo, de National Novel Writing Month. In die maand wil ik elke week een blog posten over het uitwerken van je schrijfplan tot een roman. Misschien heb je meegedaan met mijn blogserie over het maken van een schrijfplan. De nieuwe serie in november is daar een vervolg op.

1000 Resterende tekens