Het is zover: de komende 8 weken help ik je op weg bij het maken van een blauwdruk voor jouw roman: een schrijfplan. Aan de hand van opdrachten laat ik je zien hoe je stap voor stap een gedegen struktuur neerzet voor jouw roman. Jouw schrijfplan laat zien waar je verhaal begint en eindigt, wat de rode draad is van je roman, welke personages acteren in jouw verhaal en vanuit welk perspectief je je roman schrijft. Met jouw schrijfplan in de hand schrijf je deze zomer eindelijk de eerste versie van jouw roman. Je schrijfplan geeft je een horizon om naartoe te werken. Het helpt je over dode punten heen en het geeft je het gevoel dat je je schrijfproces onder controle hebt.
Waar moet het over gaan?
We beginnen bij het begin en dat is het beschrijven waar je roman over moet gaan. Wat wordt je thema, je hoofdonderwerp? Wat wil je je lezer meegeven? Wat wil je de wereld vertellen met jouw verhaal? Het is belangrijk dat je dat goed voor ogen haalt, want alles in jouw roman werkt naar het thema toe. Misschien heb je al redelijk goed voor ogen waar jouw roman over moet gaan. Probeer het dan nog wat verder uit te werken.
Heb je nog geen idee? Een goed vertrekpunt: bedenk een onderwerp waar je zelf veel vanaf weet en bouw je verhaal van daaruit op. Denk aan iets wat te maken heeft met je huidige baan of studie of iets wat je hebt meegemaakt. Of misschien is er een onderwerp waar je zelf graag meer over wilt weten of van plan bent onderzoek naar te doen. Ryan Holiday schrijft in zijn blog enthousiasmerend over de manier waarop hij onderwerpen bedenkt voor de boeken die hij schrijft. Hij gebruikt daarvoor een interessant systeem. In hetzelfde blog geeft hij ook goede tips om aan de slag te gaan (en om te blijven schrijven). Een andere site met tips voor het bedenken van een onderwerp is deze webpagina van Quizlet.
Ideeën uitwerken
Schrijf al je ideeën, rijp en groen, op een A4’tje en bekijk die ideeën komende week eens van alle kanten. Stel jezelf de volgende vragen:
- Is hier een boeiend verhaal van te maken? Sommige onderwerpen zijn heel geschikt voor een boek; anderen misschien meer voor een kort verhaal of een longread.
- Is mijn idee origineel? Als er al heel veel boeken zijn verschenen over jouw onderwerp, bedenk dan of je een originele insteek kunt kiezen.
- Wat kunnen mijn lezers opsteken van mijn boek? Je maakt je verhaal boeiender als je je lezers iets mee kunt geven met jouw verhaal.
- Heeft mijn thema iets universeels? Daarmee bedoel ik: heeft je verhaal een thema dat herkenbaar is voor veel mensen of misschien wel iedereen?
Zelf had ik een tijdlang vooral ideeën over hóé het boek moest worden. Het moest een verhaal zijn dat ik zelf graag zou willen lezen. Liefst gebaseerd op een waargebeurd verhaal, een beetje romantiek, vlot geschreven en niet teveel beschrijvingen van de omgeving enzo. De roman moest ook iets hebben wat me vanaf de eerste bladzijde deed afvragen hoe het verder zou gaan en wat me na het omslaan van de laatste pagina zou bijblijven. Waar het over moest gaan, leek me bijzaak. Dat beeld heb ik later moeten bijstellen. Een centraal thema is misschien wel het belangrijkste in je boek.
Werktitel
Vertel over je beste idee of ideeën aan vrienden, familie, iemand die je vertrouwt of juist iemand die je nauwelijks kent. Net wat voor jou goed voelt. Spreekt het onderwerp ze aan? Vraag door naar wat ze precies aanspreekt (of niet) in je boekidee. Laat je niet ontmoedigen als ze lauwtjes reageren. Dat is alleen een signaal dat je je idee nog verder uit moet werken. Onderzoek wat er nog mist. Misschien moet je een andere invalshoek kiezen.
Een week is kort, maar ik reken er een beetje op dat je al een vaag idee hebt van waar je boek over moet gaan. Gebruik deze week om je idee van allerlei kanten te bekijken. En als je je keuze hebt gemaakt, bedenk dan vast een werktitel voor je boek. Een definitieve titel kun je later wel kiezen.
Succes!
Rapporteer
Mijn reacties