Loop je al jaren rond met het plan om een roman te schrijven, maar komt het er alsmaar niet van? Of heb je al eens een eerste hoofdstuk of hoofdstukken geschreven en ben je ergens vastgelopen? Houd dan mijn blog in de gaten, want op 3 mei start ik met een 8-weekse blogserie om jou op weg te helpen. In de aanloop naar de zomervakantie geef ik je aanwijzingen voor een grondtekening van jouw boek: een schrijfplan. Elke week kun je meedoen aan een opdracht die jou een stapje dichter bij die roman brengt. Aan het einde van die 8 weken heb je een kant-en-klare blauwdruk die je helpt bij het schrijven en ervoor zorgt dat jouw roman er eindelijk komt. Zodra de grondtekening er is, kun je gaan bouwen, dus reserveer alvast schrijftijd deze zomervakantie!
Waarom het zo moeilijk is te beginnen
Mijn ambitie een roman te schrijven was er al toen ik nog een tiener was. Toch duurde het tot na mijn 40e voor ik mijn debuutroman publiceerde. Reden? Onzekerheid, denk ik. Angst ook, om te falen of om pretentieus over te komen. Maar vooral: omdat ik niet precies wist hoe te beginnen. Ik vond schrijven leuk, maar met non-fictie schrijven had ik maar heel weinig ervaring. En het schrijven van een boeiend verhaal is nu eenmaal iets totaal anders dan het schrijven van rapporten en verslagen. Ik maakte zo’n beetje alle beginnersfouten die je kunt bedenken.
Inmiddels heb ik met succes een roman gepubliceerd en schrijf ik aan mijn tweede boek. Ik heb nu zes jaar ervaring met het schrijven van fictie (naast mijn gewone baan) en heb in die zes jaar mijn eigen weg gevonden. Ik verzamelde zoveel mogelijk informatie over het schrijven van romans, volgde een schrijftraining van een week en las honderden schrijftips en ervaringen van andere schrijvers. Nog steeds leer ik nieuwe dingen over het schrijven van romans en al die informatie heeft mijn liefde voor het schrijven aangewakkerd.
Wat je kunt verwachten
Die liefde voor het schrijven gun ik jou ook en daarom deel ik met jou de tips waar ik het meeste aan heb gehad, zodat ook jij je droom waar kunt maken. Beginnend op 3 mei publiceer ik op dit blog elke vrijdag een opdracht waar je die week mee aan de slag gaat. Als je de opdrachten nauwgezet volgt, heb je als het goed is na acht weken een schrijfplan. Daarna kan het ‘echte’ schrijfwerk beginnen. Jouw schrijfplan helpt je daarbij. Het geeft je een horizon om naartoe te werken. Het helpt je over dode punten heen en geeft je het gevoel dat je je schrijfproces onder controle hebt.
Hier moet ik even een kanttekening maken. Je hebt schrijvers die bij hoofdstuk 1 beginnen met schrijven zonder dat ze een idee hebben waar het verhaal precies naartoe gaat. Heel knap, maar zo’n schrijver ben ik niet. Ik behoor bij de categorie schrijvers die van tevoren een blauwdruk maken van het verhaal, een geraamte zou je kunnen zeggen. Die blauwdruk biedt je houvast bij het schrijven. Gaandeweg het schrijfproces verandert er nog van alles aan je plan: het krijgt meer kleur, wordt beter en duidelijker. Reinoud Schaatsbergen legt op de site van Schrijven Online in grote lijnen uit hoe een schrijfplan eruit ziet en wat het nut daarvan is.
En na die acht weken?
Als het goed is, heb je op 1 juli jouw schrijfplan helemaal klaar. Vervolgens kun je daar in de maanden juli-augustus zelfstandig mee aan de slag. In de tussentijd werk ik voorzichtig aan een nieuwe blogserie om jou vanaf september te helpen bij het uitwerken van je schrijfplan tot een echte roman.
Rapporteer
Mijn reacties