Laatst las ik het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert, de schrijfster van Eten, bidden en beminnen. Het boek heeft de ondertitel ‘de kunst van creatief leven’. Ik kan het je echt aanraden. Het is een heerlijk boek om te lezen. Een beetje Amerikaans, maar met leuke inzichten over creativiteit, over schrijven en over dromen waarmaken. Gilbert heeft een humoristische schrijfstijl. Het hele boek straalt een soort blijheid en luchtigheid uit, waardoor je meteen zin krijgt om verder te schrijven aan je boek. Haar belangrijkste tips deel ik hier met je.
Tip 1: neem jezelf niet al te serieus
Wil je graag een boek schrijven, maar doe je het niet omdat je…
…denkt dat je dat niet kunt
…denkt dat jouw verhaal niet origineel genoeg is
…denkt dat het niet goed genoeg wordt.
Gilbert adviseert: doe niet zo moeilijk en ga gewoon aan de slag. Hoe erg is het als je verhaal niet superorigineel is. Schrijf gewoon omdat je het leuk vindt. Niet om iemand anders te redden, niet omdat je succesvol wilt zijn of er veel geld mee wilt verdienen. Schrijf gewoon omdat je plezier hebt in het schrijven zelf.
Tip 2: af is beter dan goed
Je hebt van niemand toestemming nodig om te gaan schrijven. Er zijn allerlei schrijfopleidingen, maar dat betekent niet dat je pas een goede schrijver bent als je een gedegen schrijfopleiding hebt gevolgd. Denk niet dat je bepaalde certificaten nodig hebt waarmee je kunt bewijzen dat wat jij schrijft goed genoeg is. Talent, toewijding en een beetje geluk bepalen of je een goede schrijver wordt. Die momenten van twijfel horen bij het schrijfproces. Gewoon doorzetten. ‘Af is beter dan goed.’
Tip 3: laat je niet ontmoedigen
Laat je niet ontmoedigen door afwijzingen en ook niet door kritiek of negatieve recensies. Haal je voldoening en plezier uit het schrijven zelf; niet uit wat een ander van je schrijfwerk vindt. Iedereen heeft het recht iets van je schrijfwerk te vinden: goed of slecht, dat doet er niet toe. Schrijf omdat je er plezier aan beleeft; niet omdat je de goedkeuring van anderen wilt.
Tip 4: schrijf niet voor het geld
Verwacht niet van je schrijfwerk dat het in je levensonderhoud voorziet. Gilbert vertelt in haar boek uitgebreid over de talloze afwijzingen en verschillende matig verkopende romans voordat ze haar bestseller ‘Eten, bidden en beminnen’ schreef. Al die tijd heeft ze een eenvoudige baan of zelfs verschillende banen gehad om in haar levensonderhoud te voorzien. Pas toen haar bestseller serieus geld opleverde, durfde ze het aan haar baan op te zeggen en zich volledig aan het schrijven te wijden. Want, zei ze, alsof ‘schrijven’ een huisgenoot van haar was, ze wilde het Schrijven niet aandoen om in haar levensonderhoud te voorzien. Ze hield zoveel van Schrijven dat ze met plezier een baan aanhield om voor hen beiden geld te verdienen.
Tip 5: doe meer met je creativiteit
Wanneer het schrijven zelf even niet lukt, ga dan iets anders doen met je creativiteit. Ga schilderen, kralen rijgen, taarten bakken of wat je ook maar leuk vindt. Door je creativiteit op iets anders te richten, wakker je je creativiteit aan en kom je weer op ideeën voor een verhaal of een boek. Ze vergelijkt creativiteit met een Border Collie: als je er niks mee doet, krijg je er ongelooflijke last mee…
En daarom: stel dat je al jaren rondloopt met zo’n Border Collie, met het plan om een roman te schrijven. En stel dat het er alsmaar niet van komt. Stel dat je al eens een eerste hoofdstuk of hoofdstukken hebt geschreven en je bent ergens vastgelopen. Dan wil ik je graag op weg helpen. Op 3 mei start ik met een 8-weekse blogserie. Week voor week loop ik een overzichtelijk stappenplan met je door. Met opdrachten die jou gaan helpen de blauwdruk te maken voor je roman. Houd mijn blog in de gaten!
Rapporteer
Mijn reacties