Afdrukken

eschrijvenTussen de schrijfboeken in mijn boekenkast staat al een paar jaar het boekje eSchrijven van Louis Stiller. Het gaat over digitale technieken voor schrijvers. Heel recent is het niet meer - de verschijningsdatum ligt in 2014 - dus ik wilde het eigenlijk wegdoen met het idee dat een boek over een dergelijk onderwerp vermoedelijk achterhaald zou zijn. Ik bladerde er wat in en uiteindelijk heb ik het helemaal herlezen.

Overzicht schrijfprogramma’s
Louis Stiller geeft in eSchrijven een nog redelijk actueel overzicht van de meest belangrijke softwareprogramma’s voor schrijvers. Wie mijn blog volgt, weet misschien dat ik fan ben van het programma Scrivener. Er zijn natuurlijk veel meer programma’s die handig zijn als tekstverwerker, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het overzicht in eSchrijven is handig voor wie nog een keuze moet maken of ontevreden is met de eigen tekstverwerker.

EHBO bij vastgelopen documenten
Een belangrijke reden waarom ik eSchrijven weer terug heb gezet in de kast, is een hoofdstuk over EHBO bij vastgelopen documenten. Ik moet er niet aan denken dat mijn manuscript, waar ik vijf jaar aan heb gewerkt, vastloopt en niet meer te openen is of per ongeluk kwijtraakt. Scrivener maakt automatische backups, maar stel dat het document dat ik net heb teruggekregen van de redacteur niet meer te openen is, of een oudere versie onbedoeld de plek van een nieuwere inneemt? Stiller geeft in zijn boek handige tips die je in geval van nood kunt proberen om je document te redden.

Je eigen standaard format maken
Een andere paragraaf die mijn aandacht trok is een passage over het maken van een eigen format met je favoriete lettertype, regelafstand, inspring en opmaak van kopjes. Nu nog verschijnt tekst in een nieuw bestand in de standaard opmaak van Word of van Scrivener. Irritant! Stiller legt uit hoe je dat standaard format kunt aanpassen zodat je niet elke keer je instellingen hoeft te wijzigen. Dat zou me wel eens heel wat tijd kunnen besparen.

Boeken inspreken in plaats van typen
Verder las ik in eSchrijven over spraakherkenningssoftware. Het programma Dragon Naturally Speaking zet gesproken tekst om in een getypt document. Eerder luisterde ik de podcast A Writers journey van Michael La Ronn over dit onderwerp. Deze Amerikaanse auteur van science fiction boeken is erg enthousiast over het inspreken van fictie. Een van zijn boeken heeft hij geheel tijdens het afwassen of fitnessen ‘geschreven’. Fascinerend, maar ook ingewikkeld lijkt me. Ik zie mezelf nog niet mijn boek inspreken terwijl ik ondertussen de strijkwas wegwerk.

Stiller geeft me gelijk. Het gebruik van Dragon vergt oefening en geduld. Het werkt het beste wanneer je jezelf aanleert zonder aarzelingen te spreken. Je moet eigenlijk vooraf nadenken over wat je wilt schrijven en hoe je je verhaal opbouwt. Als ik zie hoe veel ik alleen al in deze blogpost heb moeten schrappen, dan denk ik dat ik nog een hele weg te gaan heb. Maar wie weet.

Voor nu is de belangrijkste opbrengst van het herlezen van dit boek een lijstje met sneltoetsen boven mijn bureau.

1000 Resterende tekens