achterflaptekst Lena
‘Een achterflaptekst?’ vraagt mijn levenspartner. ‘Dat is toch die tekst voor op de achterkant van je boek?’
‘Ja, dat klopt.’
‘Maar je boek is nog lang niet af!’
Tja, ik geef toe dat het zo op het eerste oog niet de meest voor-de-hand-liggende volgorde lijkt. Voor mijn eerste roman schreef ik de achterflaptekst pas toen het manuscript bij de eindredactie lag. En toch zijn er verschillende schrijfcoaches die aanraden om het schrijven van een boek te starten met de achterflaptekst. Want wat een blaasbalg is voor een haardvuurtje, is het schrijven van een achterflaptekst voor het schrijfproces. Immers: op de achterkant van het boek moet de kern van het verhaal komen en dat is een goed kompas voor een schrijver.

Achterflapchallenge
Het begon allemaal met een blog van Jolanda Pikkaart waarin ze schrijvers uitnodigde voor een gratis achterflapchallenge van 7 dagen. ‘In zeven stappen naar een verleidelijke achterflaptekst’, beloofde ze. Jolanda, die zichzelf dé kleurrijke schrijfcoach noemt, richt zich vooral op schrijvers van non-fictie, maar ook fictieschrijvers zijn welkom. Haar stokpaardje, zo zegt ze zelf, is de ideale lezer. Een schrijver, vindt ze, moet goed voor ogen hebben wie de ideale lezer is voor het boek-in-wording.

Meteen aan het begin van de challenge daagt ze ons, de deelnemers, uit om zo specifiek mogelijk te beschrijven wat de ideale lezer is van het boek waaraan we (gaan) werken. Zelf gaat ze daarin zover dat ze haar ideale lezer een naam geeft, huisdieren, een hobby, enzovoort. Ze drukt ons op het hart vooral onderscheid te maken tussen de doelgroep van het boek en de ideale lezer. Voor mij is dat een hele nieuwe invalshoek en ik vind het niet eenvoudig. Voor fictie is het lastiger dan voor non-fictie, geeft Jolanda toe, maar ook voor fictie is het belangrijk goed je ideale lezer voor ogen te hebben voordat je met schrijven begint. Na lang nadenken deel ik mijn ideale lezer in de besloten facebookgroep:

Mijn ideale lezer is fan van een tv-programma zoals ‘Ik vertrek’ of ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Ze koestert een heimelijk verlangen naar een totaal nieuw leven ‘off the grid’ in een ander land. Ze droomt van een zelfvoorzienend leven, dichtbij de natuur, weg van de veeleisende maatschappij.

 

 De kern
Je achterflaptekst, zo houdt Jolanda ons voor, moet je ideale lezer overtuigen het boek te kopen. Dat is dus de volgende opdracht en in de dagen erna volgen er meer opdrachten. Resultaat: een kernachtige tekst met de essentie van het verhaal, zodanig opgeschreven dat het de ideale lezer aanspoort het boek te kopen. ‘Kort, kort, kort!’ beveelt Jolanda keer op keer. Hoe korter hoe beter, want de lezer wil in zo weinig mogelijk tekst weten of hij het boek gaat kopen. Hooguit 150 woorden, raadt Jolanda aan. En de eerste zin moet uitnodigen tot verder lezen. Na lang wikken en wegen kom ik tot een voorlopige tekst van 151 woorden.

Als Clairs leven een dramatische wending neemt, vertrekt zij naar een afgelegen dorp in Spanje. Met haar vriend Luuk begint ze een nieuw leven op een van elektriciteit en stromend water verstoken plek. Ze maken kennis met de hippies die neerstrijken in de vervallen huizen en zetten samen met hen de schouders onder de wederopbouw van de ruïnes. Juist als de stadse Clair haar draai heeft gevonden, komen de spoken uit het verleden haar achterna.

Verscholen in de Spaanse Pyreneeën, ver van de jachtige moderne maatschappij, liggen dorpen die door de oorspronkelijke bewoners zijn verlaten en nu van de vergetelheid worden gered. De nieuwe bewoners reconstrueren de ruïnes en blazen het dorp nieuw leven in. Dat is het decor van deze meeslepende roman. Een must-read voor iedereen die wel eens droomt van leven op een geïsoleerde plek in de prachtige natuur, overgeleverd aan de seizoenen, levend van wat de groentetuin opbrengt.

 

En nu
In de komende maanden of langer, tot mijn boek naar de vormgeving gaat, zal ik deze tekst verder aanscherpen. Daar kan ik jouw hulp goed bij gebruiken. Want wat vind jij van deze tekst? Zou jij een boek met deze achterflaptekst willen lezen? Zo nee, waarom niet? Wat zou je overhalen het mee naar huis te nemen? Ik hoor het heel erg graag. Laat je reactie achter onder dit blog of vertel het me via facebook!


Zelf met de achterflaptekst aan de slag? Deze sites hielpen mij op weg:

  1. Op de site van Jolanda Pikkaart vind je veel informatie over schrijven. Vooral nuttig voor non-fictie, maar ook heel bruikbaar voor fictie. En misschien doet ze nog een keer zo’n challenge.
  2. Deze pdf van de Boekenfluisteraar geeft nuttige tips voor een goede achteflaptekst.
  3. Schrijfcoach Marja Duin deelt op haar site een aantal praktische do’s en don’ts voor de achterflaptekst
  4. Uitgeverij Haystack weet hoe de perfecte achterflaptekst eruit moet zien. Deze uitgever richt zich vooral op managementboeken.
  5. Redacteur Lolies van Grunsven geeft in haar artikel in De Volkskrant van 20 februari 2016 enkele voorwaarden waaraan een goede flaptekst moet voldoen. Moet je wel abonnee zijn…

Online trainingen over schrijven iets voor jou? Voor de lezers van mijn blog heeft online opleider NHA een leuke aanbieding. Wie zich inschrijft voor een NHA-cursus in de categorie ‘Schrijven’ krijgt 25 euro korting op de cursusprijs én een gratis tablet. Kortingscode NHA17SCHR.

1000 Resterende tekens