Afdrukken

schrijfplanning
Terugkijken op de maand september moet ik toegeven dat er van mijn nieuwe voornemens weinig terecht is gekomen. Ik zou minder gaan bloggen om tijd vrij te maken voor het schrijven van mijn boek en alvast een achterflaptekst bedenken voor een betere focus. Daarvan is alleen het minder vaak bloggen gelukt. Ja, het verhaal rijpt verder in mijn hoofd en krijgt steeds meer kleur, maar mijn manuscript telt nauwelijks meer woorden dan aan het begin van de maand. Ondertussen heb ik wel de vakantiefoto’s in een digitaal fotoboek gezet, een plan bedacht voor de tuin, drie boeken waar ik nog in bezig was uitgelezen en eindelijk dat recept voor pompoenpannenkoekjes uitgeprobeerd. Tja.

September
Na een paar dagen in de pauzestand vanwege een fikse verkoudheid onderzoek ik wat de oorzaak is van mijn schrijfmijdend gedrag. Vastgelopen? Schrijven niet meer zo leuk? Onderwerp niet boeiend genoeg? Twijfel over de gekozen koers? Mis ik nog cruciale informatie? Of toch te weinig tijd? Het antwoord op al deze vragen is nee. September is een drukke maand, dat is waar. Op mijn werk werkt het hele team koortsachtig aan het programma voor volgend jaar, dat half oktober in de steigers moet staan en bijna iedereen tot overuren dwingt. Mijn digitale brievenbus stroomt vol uitnodigingen voor ouderavonden, rijschema’s voor voetbal van zoonlief en programma’s voor theater en bioscoop. Druk? Ja. Te druk om te schrijven? Nee.

Schrijfdiscipline
Ik moet het onder ogen zien. Hoewel ik meestal een vrij geordend mens ben, is de schrijfroutine volkomen zoek. Mijn boek heeft geen vanzelfsprekende plek in mijn agenda en omdat er geen deadline aan vast zit, bungelt het ergens onderaan mijn actielijstje. ‘Discipline’ is één van de vijf gouden schrijftips van Arthur Japin op de schrijfdag van Schrijven Online. ‘Schrijven op vaste uren en dezelfde plek’ adviseert John Grisham in San Francisco Chronicles en dat is nog maar één van de acht schrijfgeboden van deze bestsellerauteur die elke dag om vijf uur opstond om voor hij naar zijn werk ging een uur te schrijven aan zijn boek. ‘Niet wachten op een ingeving, maar gewoon gaan schrijven’ raadt Hannah Bervoets aan in het Schrijven Magazine van augustus.

Actie
Kortom: het roer moet om en wel vanaf vandaag. Ik begin met de achterflaptekst. Een goede stok achter de deur is de gratis online training ‘In 7 stappen naar een verleidelijke achterflaptekst’ van schrijfcoach Jolanda Pikkaart. En nu ik toch bezig ben: niet fout alvast tips te verzamelen voor de promotie van mijn boek. De gratis online ‘Masterclass Free Publicity voor auteurs’ van Denise Hulst is een lekker laagdrempelige manier om dat te doen. Zonder verder treuzelen, schrijf ik me voor beide evenementen in. Dan pak ik mijn digitale agenda en plan voor de komende week drie blokjes van drie uur schrijven in.

Ondertussen heb ik, behalve dit blog, ook vandaag weer geen letter geschreven. Voor morgenochtend ook maar vast drie uur geblokt voor schrijven dus.

1000 Resterende tekens