drukwerk romanDe proefdruk van mijn boek arriveerde per post. Een maand voor de boekpresentatie, dus ruim op tijd. Vol trots poseerde ik ermee voor de camera. En wat zag het er goed uit! De omslag zat er prachtig om, de letters stonden haarscherp op de pagina’s en de bladspiegel was mooi symmetrisch. Op de brochures, die mijn werkgever vóór het digitale tijdperk liet drukken, zaten wel eens streepjes of vlekken maar daarvan was hier geen sprake. En toch: drie dagen later was mijn enthousiasme weg en had ik de proefdruk onder een stapel kranten gelegd, zodat ik er niet steeds mee werd geconfronteerd.

 

Paniek
Ik begreep er niets van: de ene dag zag het boek er nog schitterend uit en de dag erna leek het of de randen van het omslag rafelden. Bij nadere inspectie bleek dat het folie op het karton van het omslag aan de randen losliet en met de dag krulde het verder op. Nu kwam de boekpresentatie ineens heel dichtbij! Ik zag het al helemaal voor me: al die vrienden en familieleden die op de dag van de boekpresentatie een exemplaar van mijn boek kochten en nog voor ze het konden lezen ontdekten een lelijk en rafelig boek in handen te hebben. Dat belooft wat voor de inhoud, hoorde ik ze denken. Lichtelijk in paniek belde ik de drukker.

Persoonlijke benadering
Gelukkig was ik niet gegaan voor een drukker in Oost-Europa, maar had ik het advies van de uitgever opgevolgd en was ik in zee gegaan met Drukwerk Consultancy. De persoonlijke benadering die zijn beloofden via hun website en advertenties sprak me aan. En inderdaad ben ik bij deze firma geen nummer maar een persoon. Hoewel ze me af en toe verwisselen met een andere auteur en me onbegrijpelijke mails sturen die uiteindelijk niet voor mij bedoeld zijn. Deze week beloofden ze me een fles wijn bij de volgende mail die niet voor mij is, dus ik hoop dat ze het nog eens doen ;-))

Proefdruk
Toen ik belde over het folie van de proefdruk, stelde Jeroen Boereboom van Drukwerk Consultancy me meteen gerust. De druk van een enkel exemplaar, zoals bij een proefdruk het geval was, ging volgens een heel ander procedé dan de uiteindelijke druk. En als er iets mis was met de boeken, dan was er nog tijd genoeg om ze vóór de boekpresentatie opnieuw te laten drukken. En inderdaad: de eerste en ook de latere drukken van mijn boek hadden het probleem met het folie niet en zien er nu nog steeds prachtig uit.

Van mijn volgende boek hoop ik zoveel exemplaren te verkopen dat ik een mooie luxe uitgave kan laten drukken met zo’n harde kaft en een leeslint. Dat lijkt me helemaal geweldig!


Ben je zelf van plan je boek te laten drukken? ik vezamelde de volgende tips voor je:

  1. Kies je eerste oplage niet te groot. Bij een tweede druk kun je foutjes herstellen en heb je vaak ook meer zicht op het benodigde aantal.
  2. Voor kleine oplages wordt printing-on-demand (POD) geadviseerd. POD is per exemplaar duurder dan drukken in grotere oplages, maar voor kleine oplages kan het een goede optie zijn.
  3. Maak goede afspraken vooraf met de drukker. Vraag een offerte voor meerdere oplages (bv 200 stuks, 300 stuks en 500 stuks). Maak ook afspraken over de kosten voor transport. Meestal is afleveren op één adres inbegrepen, maar als je een deel van de oplage naar het Centraal Boekhuis wilt sturen, moet je vaak extra betalen.
  4. Vraag altijd om een proefdruk! Ook als de drukker zegt dat dat bij een kleine oplage niet gebruikelijk is. Voor een proefdruk betaal je een klein bedrag extra.
  5. Controleer de proefdruk zorgvuldig pagina voor pagina op scherpte, marges en volgorde. Het gaat wel eens fout bij niet gangbare tekens, zoals het copyright-teken en underscore tekens.

1000 Resterende tekens