schrijven combineren met een baan

‘Hoe is het met je tweede boek?’ vragen mensen mij regelmatig. En altijd antwoord ik dan dat ik ermee bezig ben. Dat klopt ook. Het nieuwe boek is in mijn hoofd al bijna af, de grote lijnen staan op papier en de eerste drie hoofdstukken zijn in concept klaar. Wekelijks noteer ik nieuwe ideeën voor de personages of verhaallijnen en ik popel om dat allemaal verder uit te werken. Het probleem is tijdgebrek. Kwestie van prioriteiten stellen, zou je zeggen. Dat is zo en toch… behalve schrijver wil ik ook toegewijde moeder zijn en loyale werknemer. En natuurlijk de promotiekansen van mijn eerste boek grijpen.

Baan opzeggen?
Ik zou natuurlijk veel tijd kunnen creëren als ik mijn baan opzeg en van schrijven mijn beroep maak. Financieel niet erg aantrekkelijk, maar wat geeft dat als ik mijn dagen kan besteden aan mijn passie? Als ik daarnaast wat klussen kan vinden voor het in opdracht schrijven van teksten, moet ik daarmee best een klein inkomen bij elkaar kunnen vegen. Lekker mijn eigen tijd indelen, niet meer met ijzel en sneeuw de weg op, geen saaie vergaderingen meer en niemand die je vertelt wat je wel en niet moet doen.

Maar ja, dat betekent ook geen leuke werkbesprekingen meer, geen inspirerende gesprekken met collega’s, geen gezellig praatje bij de koffieautomaat en nooit meer in teamverband een mooi resultaat neerzetten. Ik weet nu al dat ik dat erg zou missen. Net als de inhoud van mijn werk: meehelpen innovaties tot stand te brengen op het gebied van water, milieu, grondstoffen recyclen. Dat allemaal opzeggen voor schrijven gaat me te ver.

Nevenactiviteit
Schrijven combineren met werk en gezin dus. De ene keer vergt mijn baan wat meer tijd en dan weer mijn gezin en daarmee komt mijn schrijftijd soms in de verdrukking. Er zijn schrijvers die ’s ochtends vroeg opstaan om te schrijven, als het huis nog in volle rust is en voordat ze naar hun werk gaan. Bewonderenswaardig, maar ik trek dat niet. Om het goed te maken, plan ik daarom af en toe een lang weekend voor mezelf. Ergens alleen in een huisje waar ik ongestoord kan schrijven en al die plannen uit kan werken die al zo lang liggen te wachten. In de tussentijd geef ik mijn schrijfambities de ruimte in mijn blog…


Meer lezen over het combineren van het schrijven van een boek met een baan:

  1. Ronald Spierenberg schrijft voor zijn plezier en niet omdat het moet. Hij is daarnaast docent maatschappijleer.
  2. John Grisham combineerde schrijven met zijn full time baan door elke ochtend vroeg te beginnen met schrijven, nog voordat hij naar zijn werk ging.
  3. Schrijven kan eenzaam zijn. Op de site van Schrijven Online vond ik nuttige tips voor eenzame schrijvers.
  4. Tips om tijd te maken voor je boek vind je op de site van Jolanda Pikkaart.

1000 Resterende tekens