lezingen geven voor boekpromotie
Je hebt schrijvers die niet alleen in staat zijn een bestseller te schrijven, maar ook nog eens het talent hebben daar onderhoudend over te vertellen. Neem Griet op de Beeck: een geweldige schrijfster met een even aangrijpend als boeiend verhaal. Of Maria Genova die door het hele land lezingen geeft over identiteitsfraude naar aanleiding van haar boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’. Zo’n schrijver ben ik niet. Of, als ik het optimistisch formuleer, nóg niet.

De ideale lezing
Ik luister graag naar lezingen of interviews van andere schrijvers. Vaak zijn het inspirerende verhalen, die me nieuwsgierig maken naar de boeken van deze schrijver. Ik hou erg van lezingen met een verhaal, hier en daar een grapje, maar ook een paar ‘haakjes’, wijze woorden die je mee naar huis neemt en later nog eens navertelt op een feestje. Klinkt eenvoudig en een geoefende spreker draait daar misschien zijn hand niet voor om, maar voor mij een enorme uitdaging. Het is niet zo dat ik nooit een presentatie geef, maar ik voel me op een podium altijd enigszins als een vis op het droge. Ik moet het hebben van een gedegen voorbereiding en een geïnteresseerd publiek.

Boek en café
Kort na de boekpresentatie werd ik gevraagd voor een Boek-en-café-avond in café De Harmonie in Edam. De eigenaar van het café verzekerde me dat het een hele informele avond zou worden, gewoon gezellig aan een ronde tafel waar ik wat vragen zou beantwoorden over mijn boek. Hij zou wel iemand regelen die me wat vragen kon stellen. Dat leek me wel te doen.
Toen ik het café binnenkwam, bleek dat de tafels aan de kant waren geschoven en het gehele café vol rijen stoelen stond. Als snel liep het café vol mensen en een beetje beduusd van de grote opkomst nam ik plaats aan de tafel vooraan, achter één van de twee microfoons. Gelukkig had ik vooraf telefonisch contact gehad met de interviewer en merkte ik dat hij enthousiast was over mijn boek. Het werd inderdaad heel gezellig en het publiek was enthousiast.

Invalshoek
Er zijn veel boeken geschreven die spelen in en rond de Tweede Wereldoorlog, maar mijn boek heeft een wat andere invalshoek dan gewoonlijk. De bestraffing van landverraders is een onderwerp dat in de geschiedenis niet veel aandacht heeft gekregen en met de naderende vieringen rond vijf mei in het achterhoofd, meldde ik me bij de bibliotheek om ervaring op te doen met vertellen over mijn boek. De oude foto’s die ik had verzameld om via de beamer te laten zien, waren een groot succes en zorgden voor herkenning bij het bescheiden publiek. Zoals ik verwachtte, was iedereen verbaasd over de manier waarop veel kleine ondernemers na de oorlog moesten boeten voor hun pogingen hun bedrijf draaiende te houden tijdens de oorlog.


Mijn favoriete lezingen van schrijvers:

  1. Eén van de leukste TED-talks is die van Elizabeth Gilbert over haar boek ‘Big Magic’. Ze vertelt heeft een interessante visie op inspiratie en vertelt daar bijzonder geestig over.
  2. Isabel Allende is een groot idool van mij. Ik denk dat ik al haar boeken heb gelezen. Er staan twee talks van haar bij TED, waarvan ik haar lezing over ouder worden het leukste vindt.
  3. Een andere TED-favoriet is de lezing van J.K. Rowling over het belang van mislukken. Hierin vertelt ze haar helemaal niet grappige levensverhaal op bijzonder humoristische manier.
  4. Een aanrader is ook de TED-talk van Amy Tan over creativiteit. Haar boek ‘De dochter van de heelmeester’ is een van mijn favorieten.
  5. Niet op TED, maar minstens even interessant is de lezing van schrijver Geert Kimpen over het thema van zijn boek ‘De geheime newton’ en over hoe je goud van je leven maakt. De lezing staat in delen op you tube; waarbij deel 2 een kortere versie van deel 3 is, dus die kun je overslaan. Deel 1 gaat over Newton en de vrijmetselarij, in deel 3 vertelt Geert hoe je zelf goud van je leven kunt maken en in deel 4 zet hij het publiek aan het werk om de lessen in de praktijk te brengen.

1000 Resterende tekens