een jaar bloggen over schrijvenEen jaar geleden postte ik mijn eerste blogpost. Ik was er helemaal klaar voor met een voorraadje blogposts om de eerste weken door te komen, een mindmap vol ideeën voor nieuwe artikelen, een redelijk beeld van mijn doelgroep en helder geformuleerde doelen. En toch was het online zette van die allereerste tekst een heel spannend moment. Wie zou het lezen? En kon ik me met mijn blog zodanig onderscheiden dat het voor anderen interessant zou zijn me te blijven volgen?

Doelen
Beginnen met bloggen was een weloverwogen keuze. Ik zag het als een leuke manier om meer te doen met mijn passie voor schrijven en ervaring op te doen met het schrijven van kortere artikelen, maar ik realiseerde me dat mijn blog snel dood zou bloeden als ik er niet een doel aan zou verbinden. Ik had er verschillende:

  1. mijn ervaringen delen met andere schrijvers(-in-spé);
  2. lezers van mijn roman, een kijkje bieden achter de schermen en
  3. anderen interesseren voor mijn boek en daarmee mijn lezerspubliek vergroten.

Verder wilde ik het bloggen ten minste een jaar volhouden, want ik vond dat ik dat aan mijn toekomstige volgers verplicht was.

Thema
Met deze doelen scherp voor ogen, lag de inhoud van mijn blog voor de hand. Het moest gaan over iets waar ik veel van wist, een thema waar mijn hart sneller van ging kloppen en wat toegevoegde waarde had voor mijn doelgroep (schrijvers, lezers, geïnteresseerden in mijn boek). Een blog over het schrijven, publiceren en promoten van mijn eigen roman. Daarbij vind ik het belangrijk niet alleen mijn eigen ervaringen uit te dragen, maar ook de informatie die ik via anderen vergaarde met jullie te delen. Daarom vind je aan het einde van elk artikel vaak een serie links naar andere websites. Bovendien schrijf ik op deze plek af en toe recensies van ‘schrijfboeken’.

Oogst
Nu, een jaar na de start van mijn blog, kan ik concluderen dat ik goed op weg ben met de doelen die ik mijzelf een jaar geleden stelde. Jullie reacties geven me het gevoel dat mijn blog iets bijdraagt en met plezier wordt gelezen. De spanning die ik voelde bij mijn eerste blogpost heeft plaats gemaakt voor een prettig gevoel van voldoening en verwachting. En tot mijn verrassing blijken er binnen het thema wat ik heb gekozen voor dit blog voldoende onderwerpen te zijn voor volgende blogposts.

En nu jullie...
Maar wat vinden jullie, mijn vaste en los-vaste volgers, van mijn blog? Wat spreekt jullie aan en wat minder? Zijn er onderwerpen waarover je graag eens wat zou willen lezen in dit blog? Heb je zelf een blog over schrijven en vind je het leuk als ik naar jouw blog verwijs? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel of, als je de reactiemogelijkheid via Disqus omslachtig vindt, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

1000 Resterende tekens