Ik ben dBieb1ol op bibliotheken. Struinend langs de schappen met boeken vergeet ik de tijd. Ik heb het meest uitgebreide abonnement dat er is, want ik wil niet beperkt zijn in het aantal boeken dat ik mee mag nemen en ik reserveer regelmatig boeken online. Schrijfboeken vooral. Daarom ben ik apetrots dat ik op Goede Vrijdag in mijn eigen bibliotheek een lezing mag verzorgen over het onderzoek dat ik voor mijn boek heb verricht. In dit blog vertel ik hoe Lena haar weg vond naar de bibliotheken.

 

NBD Biblion
Een geweldige route voor de promotie van een boek is NBD Biblion. Misschien moet ik eerst even vertellen wat dat voor organisatie is, want ik had er zelf eerlijk gezegd nooit van gehoord. Je zou kunnen zeggen dat het een soort inkooporganisatie is voor bibliotheken en mediatheken (bij onderwijsinstellingen bijvoorbeeld). Deze organisatie hanteert een standaard methode voor de selectie van boeken. Je stuurt twee exemplaren van je boek naar NBD Biblion en vervolgens wacht je drie maanden of deze organisatie je boek een recensie waard vindt.


Vaak is dat wel zo en na (ruim) drie maanden ontvang je de recensie per post. Op grond van die recensie beslissen bibliotheken en mediatheken of ze jouw boek willen inkopen en als dat zo is, plaatsen zij een order bij NBD Biblion. Ik had het geluk een geweldig goede recensie te ontvangen en kort daarna ontving ik een opdracht voor 275 exemplaren van mijn boek! Daarvan maakt NBD Biblion er in haar eigen drukkerij een bibliotheekversie. Je weet wel, met zo’n sticker op de rug en een kaartje voorin. Daarvandaan gaan de boeken naar de bibliotheken die ze hebben besteld. Lena ligt dus binnenkort in allerlei bibliotheken door het hele land! Geweldig toch?


Geert Kimpen van Paris Books gaf mij de tip om in elk boek een flyer te steken waarop ik mezelf aanbied als spreker. Een geweldig goede tip, want met 4 en 5 mei in het verschiet zijn er vast nog meer bibliotheken die het interessant vinden een spreker uit te nodigen die iets kan vertellen over een onbekend stukje geschiedenis wil vertellen. Schrijvers die zijn aangesloten bij SSS (Schrijvers School Samenleving) hebben een streepje voor omdat bibliotheken voor deze schrijvers subsidie kunnen krijgen.


Lira
Paris Books wees mij er ook op dat auteurs recht hebben op een kleine vergoeding per uitlening van het boek. Daarvoor moet je je als auteur aansluiten bij Lira. Deze stichting beheert de auteursrechten van schrijvers en vertalers in Nederland. Zodra mijn boek onderweg was naar bibliotheken, meldde ik mij aan via de website van Lira en diezelfde week ontving ik per post een contract. Hoe hoog de vergoedingen zijn, heb ik niet kunnen vinden. Ik verwacht er niet teveel van…


Dedicon
Via mijn uitgever ontving ik zomaar een bericht van Dedicon. Ze gaan van mijn boek een gesproken boek maken. Dedicon is gespecialiseerd in het beschikbaar maken van boeken en ander drukwerk voor leesgehandicapten. Weer een promotiekans! En wat een mooi idee dat mijn boek binnenkort misschien in de huiskamer van een oude dame of heer met staar klinkt… En voor mij vooral bijzonder omdat mijn oma, op wie mijn boek is gebaseerd, zelf ook vaak gesproken boeken leende. Eén van haar zonen was blind en had een abonnement op wat toen de Blindenbibliotheek heette. Hij gaf zelf niet veel om boeken, maar mijn oma leende op zijn abonnement de ene na de andere streekroman, stopte elke avond een cassettebandje in het apparaat en liet zich voorlezen.


Allemaal leuk dat mijn boek bij bibliotheken ligt, maar het gaat er natuurlijk om mijn boek in de winkels te krijgen! In mijn blog van volgende week vertel ik welke acties ik heb ondernomen om boekhandelaren te benaderen.


Interessante links:

  1. Meer over NBD Biblion vind je op de site van deze stichting.
  2. Je kunt je aanmelden bij Lira via deze link.
  3. Meer over Dedicon vind je op deze site. Ik heb niet uit kunnen vissen hoe je je boek bij Dedicon onder de aandacht kunt brengen. Ik hoorde gisteren dat de makers van Grootletterboeken vaak naar Dedicon kijken voor hun selectie.
  4. Aanmelden bij SSS kan via deze link. Alleen voor schrijvers die hun boek via een uitgever publiceren.

1000 Resterende tekens