geld verdienen
Nederlanders praten niet graag over hun inkomsten, maar op deze site beloof ik een eerlijk verslag over alles wat er bij het schrijven van een boek komt kijken. De inkomsten van een schrijver zijn daar een belangrijk onderdeel van. In deel 1 vertelde ik over de inkomsten van schrijvers die hun boek bij een traditionele uitgever publiceren. Deel 2 ging over allerlei financiële aspecten waarmee je te maken krijgt als schrijver. In dit derde deel geef ik eindelijk antwoord op de vraag wat mijn boek nu eigenlijk oplevert. Tot nu toe dan natuurlijk.


Kostenplaatje
De eerste oplage van mijn boek bedroeg 300 exemplaren en is vrijwel geheel verkocht. Ongeveer honderd daarvan verkocht ik via mijn eigen netwerk. Ik gaf er zo’n 30 weg en de rest verkocht ik via de boekhandel. Voor de boeken die ik verkocht via een boekhandel, ziet het kostenplaatje per boek er als volgt uit:

inkomsten

BTW
Over de verkoop van mijn boeken draag ik BTW af. Omdat de inkomsten en kosten van mijn boek zijn ondergebracht in mijn eigen bedrijf, mag ik de BTW verrekenen. Gedrukte boeken vallen onder het lage BTW-tarief van zes procent. E-books niet. Die vallen onder het hoge BTW-tarief, maar daar heb ik nog niet mee te maken. Over de gemaakte kosten moet ik 21 procent BTW betalen. Die bedragen mag ik tegen elkaar wegstrepen.


Boekhandel
Van elk boek dat ik verkoop via een boekhandel (online of niet) betaal ik 42% aan de boekhandel. Behalve bij Bol: deze online boekhandel eist 47% van de verkoopprijs en reduceert daarmee de opbrengst van mijn boek met 5% ten opzichte van bovenstaand plaatje. Bij een aantal boekhandels ligt mijn boek in consignatie: die boeken betaalt de boekhandel pas als ze zijn verkocht. Alles wat niet verkocht wordt, neem ik weer terug dus de boekhandel loopt geen enkel risico. In ruil daarvoor en omdat ze mij als debutant willen steunen nemen deze boekhandels (op één na) genoegen met 25% boekhandelskorting.

Centraal Boekhuis
De distributie van boeken naar de boekhandels verloopt via het Centraal Boekhuis (CB). Het CB rekent voor distributie en opslag circa 7% van de verkoopprijs. Dat percentage is voor elk boek verschillend en hangt af van de voorraad bij het CB, de afmetingen van het boek en nog veel meer. Als ik me zelf had moeten registreren bij het CB waren de kosten zeker veel hoger geweest. Gelukkig kan ik gebruik maken van de link van Paris Books met het CB. Dat bespaart me veel geld. Als de voorraad bij het CB bijna op is, krijg ik een seintje van Paris Books en stuur ik weer een nieuwe stapel.

Uitgever
Retail Market Beurs 2017Paris Books rekent voor haar diensten een vast bedrag per boek. Voor mijn boek komt dat op ongeveer 4% van de verkoopprijs. Voor boeken die ik via mijn eigen netwerk verkoop, rekent Paris Books niets. Daarnaast betaal ik een vast bedrag à 363 euro voor het eerste jaar aan Paris Books. Daarvoor krijg ik een ISBN-nummer, regelen zij de melding van de vaste boekenprijs en de distributie via het CB. Ook mag ik mijn boek uitbrengen onder het label van Paris Books en promoten zij mijn boek via hun connecties. Zo mag ik dinsdag mijn boek bij boekhandelaren promoten in de stand van Paris Books op de Retail Market beurs!!

Drukwerk
De drukkosten per boek bedragen 22% van de verkoopprijs, dus ongeveer 5 euro per boek. Bij een grotere oplage dalen de drukkosten per boek en het was voordeliger geweest als ik het aantal pagina’s had kunnen beperken ;-))

Mijn verdiensten
Zelf strijk ik dus 19% van de verkoopprijs op. Behalve van boeken die via Bol worden verkocht. Daarvan krijg ik 14%. Een bedrag van 3,20 tot 4,35 euro per boek dus. Daarvan betaal ik de kosten voor de redactie en eindredactie, de boekpresentatie, alle promotiekosten, reiskosten, etcetera. Over het jaar 2016 boekte ik 3.500 aan kosten (exclusief BTW, CB, Paris Books en drukwerk). Inkomsten over 2016 waren 3.045 euro. Dit waren de inkomsten uit verkoop via mijn eigen netwerk en van boeken die via de consignatie-constructie zijn verkocht. De inkomsten van de boeken die via de CB-route zijn verkocht, krijg ik nog. Dit is een bedrag van 638,65 inclusief 6% BTW en na aftrek van de boekhandelskorting, de kosten van het CB en Paris Books.


Al met al ben ik best tevreden. Deze maand investeerde ik in een tweede druk en komende maand komt er een derde druk dankzij een mooie order van NBD Biblion, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Meer weten over royalties bij een traaditionele uitgeverij? Lees dan deel 1 van 'Wat schuift dat nou? Zo'n boek?' En in deel 2 van 'Wat schuift dat nou? Zo'n boek?' lees je wat er allemaal komt kijken bij de verkoop via een selfpublishing uitgeverij.


Interessante links:

  1. Mariska van Vondelen zet in haar blog op SchrijvenOnline de kosten voor het maken van een boek in eigen beheer op een rij;
  2. Op de site van Pumbo vind je informatie over het in consignatie leggen van boeken;
  3. De kostenstructuur van het Centraal Boekhuis wordt vrij goed uitgelegd op de site van De Vrije Uitgevers;
  4. De werkwijze van Paris Books en een nuttig rekenvoorbeeld van de opbrengsten van je boek vind je op de website van Paris Books.

1000 Resterende tekens