tweede druk
In mijn blog van vorige week schetste ik wat een schrijver grofweg overhoudt aan zijn boek. Daarbij ging ik ervan uit dat het boek via een traditionele uitgever werd uitgegeven. ‘Mijn’ uitgever, Paris Books, hanteert een andere werkwijze dan traditionele uitgevers. Zo betaal ik Paris Books voor de diensten die zij mij verlenen in plaats van andersom. De regie ligt bij mij en de inkomsten zijn ook voor mij. Maar ik draag ook zelf de financiële risico’s.


Redactie, eindredactie, vormgeving en drukwerk: het moet allemaal vooraf betaald worden. Nog voordat ik wist wat het boek op zou brengen had ik er meer dan 2.000 euro in geïnvesteerd. En hoe groot moest de eerste druk zijn? Hoe groter de oplage, hoe lager de drukkosten per boek, maar ik wilde natuurlijk ook niet met een stapel onverkochte boeken blijven zitten! Gelukkig kreeg ik goed advies van Paris Books en is de eerste druk helemaal verkocht. Voor de 2e druk, die vanaf vandaag in de winkel ligt, heb ik opnieuw een risico genomen.

Verkoopprijs
Degene die het financiële risico draagt, bepaalt de verkoopprijs. Dat is meestal de uitgever en in mijn geval ben ik dat dus zelf. Het moest natuurlijk een concurrerende prijs worden, maar tegelijkertijd moest ik er wel de kosten mee kunnen dekken. En aangezien mijn boek met zijn 320 pagina’s vrij duur is in productie, kon ik niet te laag gaan zitten met mijn prijs. Maar als ik het te duur zou maken, zou niemand het willen kopen.

Wet op de vaste boekenprijs
Daarbij moet ik me houden aan de Wet op de vaste boekenprijs. Die wet geldt voor alle boeken: of ze nu via een uitgever verkocht worden of niet. In deze wet is geregeld dat een boek in het eerste jaar na verschijnen uitsluitend mag worden verkocht tegen de prijs die de uitgever daarvoor heeft vastgesteld bij publicatie. Die prijs staat voor een jaar vast. Daarna mag de uitgever (en in mijn geval ikzelf) de vaste prijs opheffen.


De Wet op de vaste boekenprijs is bedoeld om prijsconcurrentie te voorkomen en stelt de uitgevers in staat om ook minder winstgevende boeken tegen een concurrerende prijs te verkopen. Wel is het volgens deze wet toegestaan eenmalig een tijdelijke actieprijs vast te stellen. Ik besloot een actieprijs in te stellen voor mensen die het boek bestelden vóór de verschijningsdatum (voorinschrijving). Die actieprijs mocht niet langer dan drie maanden gelden en moest worden gemeld bij het Commissariaat voor de Media. Dat laatste regelde Paris Books voor me.


En boeken weggeven: dat mag ook. Zo gaf ik boeken weg aan mensen die me erg hebben geholpen met het schrijven van mijn boek. Daarnaast heb ik boeken weggegeven in ruil voor recensies. Naar een aantal boekenbloggers bijvoorbeeld en naar redacties van kranten. Gek genoeg geldt de vaste boekenprijs niet voor e-books, dus als ik een e-book maak van mijn boek, mag elke aanbieder zelf de prijs bepalen.

Eigen bedrijf
De inkomsten van mijn boek minus de gemaakte kosten moet ik optellen bij mijn salaris uit mijn parttime baan. Over het totaal aan inkomsten moet ik inkomstenbelasting betalen. Bij een kleine oplage zal dat niet veel uitmaken, maar ik weet natuurlijk nog niet wat mijn boek gaat doen. Daarom ben ik een eigen bedrijf gestart. De fiscale aftrekmogelijkheden zijn waarschijnlijk ruimer nu ik de kosten en opbrengsten van mijn boek daarin heb ondergebracht. Ik betaal nu alleen belasting over de winst van mijn bedrijf. In 2016 is dat nog een negatief getal, maar mijn boek is ook nog maar drie maanden op de markt.


Er komt dus nogal wat kijken bij het verkopen van een boek. Volgende week deel 3 van 'Wat schuift dat nou? Zo'n boek?' over wat je aan een boek kunt verdienen en dan beloof ik echt een boekje open te doen over de opbrengst van mijn debuutroman. Nalezen hoe dat zit met royalties bij een traditionele uitgeverij? Lees dan deel 1 van 'Wat schuift dat nou? Zo'n boek?'.


Meer lezen? Hieronder een aantal interessante links:

  1. Op de site van het Commisariaat voor de Media vind je informatie over de wet op de vaste boekenprijs.
  2. Allerlei informatie over het uitgeven van een boek en de consequenties voor de Belastingdienst of voor een uitkering vindt op de site van Pumbo.
  3. Als je je boek geheel in eigen beheer uitgeeft, zijn er heel veel zaken waar je op moet letten. Op de site van Daretoo staan ze keurig op een rij.