boekpresentatieTweeënzestig jaar na zijn dood staat hij nog altijd bekend als ‘de stoere HvD die altijd gekke dingen deed’. Dat werd me duidelijk op de boekpresentatie van Lena in het Fort bij Edam waar mijn opa nog altijd onderwerp van gesprek was. De bijzondere gebeurtenissen die ik ontdekte bij het onderzoek voor dit boek bleven in Edam dus niet onopgemerkt! Maar hoeveel mensen wisten van mijn opa’s gevangenschap in een fort als dit? En hoe stoer hadden ze hem gevonden als ze wisten wat hij daar allemaal moest doorstaan?

Voor hem geen champagne en blokjes kaas. Nee, hij en de andere verdachten van landverraad kregen alleen wat tulpenbrood en waterige bouillon. Terwijl de Edammers hun wegen repareerden en de herinneringen aan de oorlogsjaren wegstopten, hadden de gevangenen in het fort nog dagelijks te maken met ontberingen en geweld. Mensen die al of niet terecht door hun stadsgenoten aangewezen waren als landverraders. Mensen die ergens in hun leven een keuze hadden gemaakt, die bepalend bleek voor de rest van hun leven. En vaak ook voor het leven van hun partner en hun kinderen.

Ditzelfde fort was zestig jaar later het decor van de presentatie van mijn eerste boek met onder de aanwezigen heel veel familie. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen neven en nichten – allemaal zijn ze benieuwd naar dit verhaal over hun eigenzinnige vader, grootvader, oom of oudoom. Want zijn we niet allemaal benieuwd naar waar we vandaan komen? Dat zei bestsellerauteur Geert Kimpen van Paris Books in zijn verhaal speciaal voor mij, voor deze boekpresentatie, geschreven. En het waren niet alleen de familieleden die knikten toen Geert zei dat we vaak schrikken als we op een onbewaakt moment ons spiegelbeeld in een etalageruit zien en de blik van onze vader herkennen of de wandelpas van onze moeder en beseffen dat we veel meer dan we ooit hadden kunnen vrezen, lijken op onze ouders, broers, zussen en grootouders.

Ik denk aan mijn oma, wiens liefde groot genoeg was om mijn grootvader met al zijn fratsen te blijven aanbidden, en ik doe een wens. Ik wens dat dit boek bijdraagt aan een beter begrip van elkaar en elkaars keuzes, over de generaties heen en dwars door de tijd. Ik wens dat al haar nazaten op een dag in die etalageruit ook de mooie eigenschappen herkennen. Ik wens dat iedere lezer van mijn boek zich afvraagt welke kostbare genen in hún familie van generatie op generatie zijn overgedragen. Want hé, ik ben dus wel de kleindochter van een man die dacht in mogelijkheden.

Op deze website kun je het verhaal van Geert Kimpen nog eens nalezen.


Wil je zelf een boekpresentatie organiseren? Misschien heb je iets aan de volgende tips:

  1. Zie je boekpresentatie als hét moment om je boek te promoten. Het Boekenschap heeft de beste tips voor je verzameld en je kunt er ook een draaiboek voor de boekpresentatie downloaden.
  2. Ook het Schrijverspunt ziet de boekpresentatie als hèt marketinginstrument bij uitstek. Ook zij geven op hun website allerlei praktische tips.
  3. Op je boekpresentatie sta jij als schrijver in het middelpunt van de belangstelling. Zorg voor iemand die de organisatie op de dag zelf voor je regelt, zodat je zelf je handen vrij hebt om mensen te woord te staan en boeken te signeren.
  4. En over dat signeren: vrijwel iedereen die op de boekpresentatie jouw boek koopt, wil graag dat je het boek signeert. Het is handig al van tevoren na te denken over wat je erin wilt zetten. Boekenbusiness heeft handige tips hoe je dat doet, hoewel zij vooral uitgaan van een non-fictie boek. Dit is trouwens ook een goede site voor de organisatie van een boekpresentatie voor een non-fictie boek
  5. Zorg voor een leuke eyecatcher tijdens de boekpresentatie en maak een aantal leuke foto’s die je kunt gebruiken voor je website en andere promotie over je boek. Mijn creatieve moeder bedacht de twee wandelende boeken op de foto bij dit artikel!

1000 Resterende tekens