Schrijfweek
Een boek schrijven is een lang gekoesterde droom van mij en ik kan heel aardig schrijven, al zeg ik het zelf. En toch: zonder de inspirerende en bijzondere schrijfweek van Geert Kimpen en Christine Pannebakker was mijn boek er waarschijnlijk niet gekomen en was mijn droom in de kast blijven liggen. Want het schrijven van een boek is meer dan foutloos en makkelijk kunnen schrijven.


Er zijn heel veel verschillende schrijftrainingen en iedere training heeft zijn eigen insteek. Waarom ik precies voor deze koos, weet ik niet zo goed meer. Wat ik nog wel weet, is dat ik een week na mijn inschrijving een artikel las over schrijftrainingen. In het artikel liet men de deelnemers aan het woord en die vertelden zonder uitzondering dat ze op hun proza snoeiharde kritiek kregen van docent en medecursisten. Oei, was ik daar wel klaar voor? Kon ik nog terug? Ik zette door en in december 2013 nam ik deel aan hun ‘Oud-en-nieuw-schrijfweek’.

Workshops
Ik had me geen zorgen hoeven maken. Geert en Christine, beide succesvolle schrijvers, hanteren een heel andere aanpak. In slechts één week komt alles aan bod wat ze zelf graag hadden willen weten aan het begin van hun schrijfcarrière. De opzet was heel vrijblijvend: niets moest, alles mocht. Het aanbod van workshops was uitgebreid en divers en je kon zelf bepalen welke je wilde volgen en welke niet. Ik ging naar bijna alle workshops en zoog alle informatie op over het vinden van de rode draad, over personages, over tijdsverloop, over onderzoek doen, over het vinden van een uitgever, over dialogen en nog veel meer. De workshops van Geert waren verre van droog. Hij heeft veel ervaring in de theaterwereld en zijn lezingen tijdens de schrijfweek hadden veel weg van een cabaretvoorstelling.

Persoonlijk advies
Wat mij het meest aansprak was de persoonlijke betrokkenheid van Geert en Christine bij iedere deelnemer. Je kreeg eerlijke (maar vriendelijke) feedback op drie pagina’s die je vooraf in moest sturen. Elke deelnemer kreeg drie coachingsgesprekken met een van de docenten aangeboden, waarin je alles kon vragen wat je maar wilde weten over je eigen boek. Het was Geert die me het zelfvertrouwen gaf er een echte roman van te maken, want, zei hij, ik vind je romanstijl beter dan je documentarische stijl.

Dromers
Nog steeds denk ik met een glimlach en een warm gevoel terug aan die onvergetelijke weekdie mijn boek echt in een versnelling bracht. Dat kwam niet alleen door wat ik er allemaal leerde, maar ook door de contacten die ik er opdeed. Ik ontmoette er veel lieve mensen, die net als ik droomden van een eigen boek. Nog steeds ontvang ik regelmatig uitnodigingen voor boekpresentaties van mijn medecursisten van toen! En nu kan ik hen uitnodigen voor mijn eigen boekpresentatie!


Overweeg je een schrijftraining te volgen? Dan heb ik de volgende tips voor je:

  1. Kies een schrijftraining die bij je past. Heb je behoefte aan een allround schrijftraining of wil je liever verdiepen op een bepaald onderwerp? Wil je zoveel mogelijk leren of heb je liever een programma met veel tijd voor individueel schrijven? Kijk voor een divers aanbod aan schrijftrainingen bijvoorbeeld op de site van Schrijven Online;
  2. Vaak vragen de docenten je voorafgaand aan de training een opdracht te doen (en op te sturen). Als je het maximale uit je training wilt halen, raad ik je aan die opdracht heel serieus te nemen.
  3. Bedenk van tevoren wat je precies wilt leren, schrijf je leerdoelen in een schriftje en neem dit mee naar de training. Stel vragen die bijdragen aan het bereiken van je leerdoel.
  4. Ga tijdens de training op zoek naar een schrijfmaatje en leg elkaar je schrijfsels voor. Wees vriendelijk, maar eerlijk, in je feedback en vraag dat ook van je schrijfmaatje.
  5. Ruim tijd in voor schrijven na afloop van de training, zodat je het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen.

1000 Resterende tekens