klok blauw
Jaren geleden hoorde ik over een workshop getiteld 'Schrijf je boek in een maand'. De workshop was gericht op hoogopgeleide professionals die in een maand vakantie een boek willen schrijven over hun vakgebied. Mijn debutroman heeft me meer dan drie jaar gekost. Niet full-time natuurlijk, maar het schrijven van een boek kost nu eenmaal ongelooflijk veel tijd. Of het nu een non-fictie boek is of een roman.

Toch denk ik dat je de ruwe versie van je boek best in een maand zou kunnen schrijven, mits je de hoofdlijn, de indeling en je personages al hebt uitgedacht en de benodigde informatie hebt verzameld. Het voordeel van langere tijd achter elkaar aan je boek werken, is dat je er helemaal in zit en niet steeds terug hoeft te lezen om te zien waar je gebleven was.


Toen ik met mijn debuutroman begon, werkte ik vier dagen in de week en daarnaast had ik een druk gezin en een huishouden. In de weekenden en vakanties werkte ik aan mijn boek, maar al snel merkte ik dat het op die manier wel erg traag ging. Daarom besloot ik een dag minder te gaan werken en de dinsdag volledig te besteden aan schrijven.


In het begin ging dat heel goed. In de weekenden en avonden verzamelde ik informatie, dacht ik na over de volgende scène en las ik boeken over schrijven en onderwerpen die met mijn boek te maken hadden. Op dinsdag las ik het stuk wat ik de week daarvoor had geschreven terug en schreef ik de volgende scène. Er zat nu veel meer continuïteit in het schrijfproces en de vorderingen gaven me nieuwe energie.


Na verloop van tijd werd het moeilijker de dinsdagen vrij te houden voor schrijven. Immers: waarom alle afspraken voor kapper en garage op de overvolle vrijdag plannen als ik op dinsdag ook thuis was? En met mooi weer was het onkruid in de tuin misschien urgenter dan het volgende hoofdstuk. Een ziek kind, onverwachte visite, een vergadering op mijn werk waar ik echt bij moest zijn: mijn schrijfdag werd van alle kanten belaagd.


Het was duidelijk: ik moest prioriteiten stellen. Voortaan hield ik de dinsdag vrij van afspraken en bij onverwachte wijzigingen in het programma beloofde ik mezelf de verloren schrijftijd op een ander moment terug te pakken. Toen ik bezig was met een grote correctieronde van het complete manuscript, ging ik zelfs een weekend naar een vakantiehuisje om ongestoord te kunnen schrijven.


Naar schatting heb ik meer dan 3.000 uur besteed aan mijn debuutroman en dan reken ik nog niet eens de tijd die nodig is om het boek in de markt te zetten. Veel van die tijd is opgegaan aan nadenken, uitproberen en opnieuw beginnen. Al die tijd is nodig geweest om het verhaal te laten ‘rijpen’ en de personages in mijn hoofd tot leven te laten komen. En het belangrijkste is: ik heb van elke minuut genoten.


Wil jij een boek schrijven, maar lukt het niet de tijd te vinden? Dan heb ik de volgende tips voor je:

  1. Zoek uit op welke moment van de dag het schrijven het beste lukt. Bij de een is dat ’s ochtends vroeg, bij de ander juist ’s avonds laat of ’s middags. Uit onderzoek blijkt dat schrijven het beste lukt op niet-piekmomenten.
  2. Bepaal per week wanneer je aan je boek wilt werken en blok die tijd in je agenda. Ik raad je aan minimaal twee dagen per week te reserveren in blokken van minimaal vier uur achter elkaar.
  3. Bewaak de gereserveerde tijd en probeer bij onvoorziene programmawijzigingen je schrijftijd op een ander moment in te halen.
  4. Misschien is de National Novel Writing Month iets voor jou. Dat is een nationale challenge in november, waarbij je jezelf uitdaagt om elke week een bepaald aantal woorden te schrijven. Na je aanmelding kun je je vorderingen met anderen delen en ontvang je tips om het tempo erin te houden.
  5. Als je op de trein staat te wachten, de was opvouwt, lang in de auto zit en op de loopband staat bij de sportschool hoef je je voortaan niet meer te vervelen. Dit soort momenten zijn ideaal om na te denken over je volgende scène of de karaktereigenschappen van personage X.
  6. Plan een ‘schrijfretraite’: een paar dagen zonder afleiding (zonder internet); alleen jij, je laptop en alle info die je vooraf hebt verzameld.

1000 Resterende tekens