spanning in verhalen
Juni is de maand van het spannende boek en hoewel mijn roman Lena geen thriller is, deel ik graag mijn ervaringen met het opbouwen van spanning. Want sinds het lezen van het boek Spanning in verhalen van René Appel weet ik dat elk boek een zekere spanning nodig heeft en het begrip ‘spanning’ heeft voor mij bovendien een heel andere betekenis gekregen.


‘Spanning’, schrijft René Appel, ‘is een van de sleutelingrediënten van het schrijven. Het bepaalt of een lezer verder leest dan de eerste alinea’s, pagina’s of hoofdstukken.’ En hij kan het weten, want hij wordt wel de Godfather van de Nederlandse psychologische thriller genoemd. Zijn werk werd talloze keren genomineerd voor de Gouden Strop, die hij tweemaal won. Een echte pro dus.


Zijn boek Spanning in verhalen is heel leesbaar en overzichtelijk. Het gaat er steeds om hoe je de aandacht van de lezer vasthoudt en hem aanzet tot verder lezen. Appel noemt verschillende factoren die spanning oproepen in een verhaal. Zo kun je spanning oproepen door een bepaalde tijdsdruk mee te geven in het verhaal. Of door een mysterie te introduceren wat de lezer graag wil ontrafelen. En gek genoeg kun je ook spanning creëren door een bepaalde voorspelbaarheid in het verhaal te brengen. Herken je dat? Je voelt al lang aan dat dit of dat gaat gebeuren en leest juist door om te checken of je het goed hebt.


Het boek staat vol met citaten uit bekende en minder bekende boeken en steeds legt Appel daarbij uit hoe hiermee spanning wordt gecreëerd. Ik moet je wel waarschuwen, want als je dit boek eenmaal hebt gelezen, kijk je nooit meer op dezelfde manier naar films en zal je de neiging hebben om bij elk boeiend boek op zoek te gaan naar de manier waarop de schrijver ervoor zorgt dat je het niet weg kunt leggen.
Volgende week vertel ik in mijn blog hoe ik de tips van Appel in mijn eigen roman heb toegepast.

 

Spanning in verhalen
René Appel
Uitgever: Augustus
ISBN: 978 90 457 048 90

1000 Resterende tekens