Fort EdamMijn debuutroman speelt zich af tegen de achtergrond van historisch Edam en daarom reisde ik verschillende malen naar dit sfeervolle stadje aan het IJsselmeer. Ik liep er rond, stelde me voor hoe de straten er zeventig jaar geleden uitzagen, hoe het er rook, welke geluiden er overheersten en hoe het leven er moet zijn geweest zonder de luxe van deze tijd. Ik ging op zoek naar de plaatsen waar mijn grootouders woonden en bezocht plekken die voor hen belangrijk waren.

Een bijzonder uitstapje was een bezoek aan het huis van mijn grootvaders maîtresse. Ik stuitte op dit prachtige verhaal bij het onderzoek naar opa’s kleurrijke levenswandel. Mijn tantes formidabele geheugen en connecties zetten me op het spoor van een kleinzoon van deze weduwe en het toeval wilde dat deze kleinzoon, net als ikzelf, bezig was het verleden van zijn grootmoeder te ontrafelen. De informatie die hij had verzameld over een aantal aangrijpende gebeurtenissen in haar leven, was voor mijn verhaal van onschatbare waarde. Samen bezochten we het huis waarin mijn grootvaders maîtresse vroeger woonde. De huidige bewoners leidden ons er gastvrij rond en het gaf een heel apart gevoel om in het huis te zijn van de vrouw die zo belangrijk was in het leven van mijn grootouders.

Een andere belangrijke plaats voor mijn verhaal was Fort Benoorden Purmerend, maar helaas was dit fort inmiddels verbouwd door een wijnimporteur en worden er nu wijnproeverijen gehouden. Toch kreeg ik een heel goed beeld van hoe het fort er na de oorlog moet hebben uitgezien. Het Fort Edam is namelijk vrijwel identiek gebouwd en nog in originele staat, dankzij de toegewijde vrijwilligers van de Stichting Oud Edam, die het fort conserveren en open stellen voor bezoek.
Ik ging er heen en stelde me voor hoe mijn grootvader in een fort als dit gevangen had gezeten, hoe hij man aan man in de vochtige, kille vertrekken had geslapen in het stro en hoe hij in de omliggende akkers dwangarbeid verrichtte. Daarbij werd ik enorm geholpen door de vrijwilligers van het fort. Hun passie en uitgebreide kennis van de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam heeft mijn verhaal enorm verrijkt.
Al dat reizen en rondkijken heeft me talloze dagen en liters benzine gekost. Vooral ook omdat ik de meeste plaatsen meer dan eens bezocht. Toch is het elke minuut en elke druppel benzine waard geweest, want het heeft me enorm geholpen de omgeving en omstandigheden waarin het verhaal zich afspeelde te verbeelden. En hopelijk is dat in het verhaal zelf terug te zien.


Mijn tips voor het bezoeken van locaties waarin het verhaal zich afspeelt:

  1. Bekijk voorafgaand aan je bezoek op Google Maps en Streetview hoe de locatie is gelegen, hoe de omgeving er ongeveer uitziet, waar je kunt parkeren en wat de afstand is tot andere locaties in je verhaal.
  2. Neem de tijd voor je bezoek. Loop er van verschillende kanten naar toe en omheen, ga een poosje ergens zitten en noteer welke geluiden, geuren en gevoelens de plek met zich meebrengt.
  3. Vergeet niet foto’s te maken van verschillende kanten! Die kunnen enorm van pas komen als je voor je verhaal details nodig hebt.
  4. Als je locatie niet meer bestaat of lastig te bezoeken is, ga dan op zoek naar een vergelijkbare plek en doe je onderzoek daar.
  5. Het kan nuttig zijn om informatie over je locatie te zoeken in archieven en bibliotheken.

1000 Resterende tekens