De wil en de weg van Jan Brokken
Mijn favoriete schrijfboekenschrijver is Jan Brokken. Zijn boek De wil en de weg leest als een roman en als echte schrijftipjunkie heb ik dit boek met veel plezier gelezen. Na elk hoofdstuk kreeg ik zin om verder te schrijven. Brokken's prettige schrijfstijl heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar zijn romans en toen ik vorige week 'De blinde passagiers' van hem zag liggen in de bibliotheek, besloot ik deze mee te nemen. Ik ben erg benieuwd hoe Brokken zijn eigen tips in de praktijk brengt!

De wil en de weg is volgens de achterflaptekst een meeslepend boek waarin Brokken ‘moeiteloos heen en weer [springt] van literatuur naar film en toneel, van fictie naar non-fictie, van kinderboeken naar thrillers, van negentiende-eeuwse klassiekers naar hedendaags proza.’ Heel treffend vermeldt de achterflaptekst: ‘hij maakt van alles een verhaal: van het gebruik van de komma, de monoloog, de dialoog, de eerste zin, de laatste scène en de spanningsboog’.

Jan Brokken geeft les aan jonge schrijvers, is schrijver en journalist. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogel, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin en In het huis van de dichter. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. In De wil en de weg bespreekt hij 38 onderwerpen waar elke schrijver op enig moment mee te maken krijgt. Zo betoogt Brokken in het hoofdstuk ‘De wet van Blok’ wat het optimale gemiddelde aantal woorden per zin zou moeten zijn en waarom. Heerlijk om te lezen en ook nog direct toepasbaar in je eigen verhaal. Brokken geeft een groot aantal voorbeelden uit de Nederlandse en buitenlandse literatuur wat mij op bepaalde schrijvers een heel andere kijk heeft gegeven.
Een echte aanrader voor wie serieus met schrijven aan de slag wil. Ik raad je aan om het boek niet achter elkaar uit te lezen, maar de informatie te laten bezinken voor je aan het volgende hoofdstuk begint. Na het lezen van dit boek dacht ik voorlopig wel genoeg te weten over schrijven, maar dat was niet zo, want het volgende boek van Brokken, Het hoe, staat vol met nog meer tips en onderwerpen waar je als schrijver niet genoeg over kan lezen.

De wil en de weg
Jan Brokken
Uitgever: Augustus
ISBN: 978 90 457 0099 1

1000 Resterende tekens