Millennium, Stieg en ikWaargebeurde verhalen, biografieën en autobiografieën: ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik was dan ook in de wolken toen ik via de zomerse boekenswap van Ogma zomaar een biografie/waargebeurd verhaal over Stieg Larsson ontving. Ik heb natuurlijk zijn succesvolle trilogie Millennium gelezen. Niet het vierde deel dat door David Lagercrantz is geschreven, want ik was bang dat dat tegen zou vallen, maar de eerste drie delen. Toch wist ik eigenlijk niks over de schrijver zelf. Het boek Millennium, Stieg en ik van Eva Gabrielsson was dan ook een eye-opener voor mij.

1000 Resterende tekens


Maria Barbal - Als een rollende steen
Bij het onderzoek voor mijn boek stuitte ik op een bijzondere roman van de Catalaanse schrijfster Maria Barbal. Het boek met de titel ‘Als een rollende steen’ vertelt het verhaal van de grootmoeder van de schrijfster. Zij groeide op in een afgelegen dorp in de Spaanse Pyreneeën. Het boek schetst hoe het leven er daar uitzag en waarom de bewoners hun huizen en landerijen verlieten om in de stad te gaan wonen. Het schetst de politieke verhoudingen van toen en maakt duidelijk waarom de Catalanen nog zo aan hun eigen taal gehecht zijn.

1000 Resterende tekens


schrijfplanning
Terugkijken op de maand september moet ik toegeven dat er van mijn nieuwe voornemens weinig terecht is gekomen. Ik zou minder gaan bloggen om tijd vrij te maken voor het schrijven van mijn boek en alvast een achterflaptekst bedenken voor een betere focus. Daarvan is alleen het minder vaak bloggen gelukt. Ja, het verhaal rijpt verder in mijn hoofd en krijgt steeds meer kleur, maar mijn manuscript telt nauwelijks meer woorden dan aan het begin van de maand. Ondertussen heb ik wel de vakantiefoto’s in een digitaal fotoboek gezet, een plan bedacht voor de tuin, drie boeken waar ik nog in bezig was uitgelezen en eindelijk dat recept voor pompoenpannenkoekjes uitgeprobeerd. Tja.

1000 Resterende tekens


Clamosa1 klein
Waar twintig jaar geleden nog een eindeloos kronkelende, slecht onderhouden weg door de Spaanse Pyreneeën slingerde, ligt nu een vierbaans snelweg met efficiënte, kilometerslange tunnels die ons in enkele uren van San Sebastián aan de Spaanse noordkust naar het stuwmeer van Yesa, ruim honderd kilometer oostelijker, brengt. Veel vroeger dan verwacht arriveren we bij een klein hotelletje in het nabij gelegen dorp Janvier. De hotelkamer met eigen badkamer is modern en doet in geen enkel opzicht meer denken aan de Spaanse hotelkamers uit mijn jeugd met zo’n rolkussen voor in je nek en behang dat doorloopt over de deur, zodat je geen idee meer hebt waar je bent binnengekomen.

1000 Resterende tekens


boek schrijfkalender2018
De zomervakantie is voor mij altijd een moment van bezinning. Even vertragen en nadenken, energie opdoen, terugkijken op het afgelopen halfjaar en nieuwe plannen maken voor de herfst. En een van die nieuwe plannen is meer voorrang te geven aan het schrijven van een tweede boek. Onze reis door de Spaanse Pyreneeën heeft me veel inspiratie opgeleverd en in mijn hoofd is het boek al bijna af. In werkelijkheid staat er nog maar weinig op papier en daar wil ik graag verandering in brengen. Dat betekent dat ik meer tijd moet reserveren waarin ik aan mijn boek kan werken. Met deze schrijftips van Schrijven Online moet dat gaan lukken.

Goede voornemens hebben de neiging op de achtergrond te raken naarmate de tijd verstrijkt. Een uitstekend excuus om mezelf te trakteren op de splinternieuwe schrijfkalender voor 2018 zodat ik elke dag een nieuwe offline schrijftip heb om me aan mijn voornemen te herinneren. Wat een leuk idee van Michelle van Paris Books en de twee andere dames!

Als houvast voor mijn nieuwe boek ga ik alvast aan de slag met de achterflaptekst. Dat is een tip die ik opdeed op de website van Esther Jacobs (de no-excuses-lady). Ik lees graag haar 5-minuten-inspiratie mail en bewonder de manier waarop ze haar leven heeft ingericht. Haar positiviteit en natuurlijke talent tot ‘omdenken’ geven me soms net dat zetje wat ik nodig heb om dingen eens van een andere kant te bekijken. Sinds een paar jaar geeft ze ook trainingen in het schrijven van een boek.

1000 Resterende tekens


poes in etalage
Tijdens het schrijven voelde ik mij vaak een gluurder in het leven van mijn grootouders. Wat dacht mijn grootvader als hij na een uitstapje met zijn maîtresse weer bij zijn vrouw en kinderen thuis kwam. Wat bewoog hem om een vliegveld voor de Duitsers te gaan bouwen? En hoe voelde hij zich daarbij? Je moet een beetje in het hoofd van je personage kruipen om dat goed over te kunnen brengen.

1000 Resterende tekens


orhan pamuk
Van Orhan Pamuk wordt gezegd dat hij een van de grootste Turkse schrijvers van deze eeuw is. Zijn boeken zijn vertaald in dertig talen en in 2006 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Je zou wel gek zijn als je als debuutschrijver zijn tips links zou laten liggen. Dus ik las zijn bundel De naïeve en de sentimentele romanschrijver over de kunst van het romanschrijven.

1000 Resterende tekens


dromen over lezen
Er zijn schrijvers die het verhaal geheel schrijven vanuit hun personage(s) en niet vanuit een vooraf bedacht plot. Zij laten de loop van de gebeurtenissen bepalen door het karakter en de innerlijke drijfveer van het personage. Ik vind het heel knap hoe sommige schrijvers dat doen. Zo hoorde ik eens een schrijfster over haar personages vertellen: ‘…en dan dacht ik “Doe dat nou niet”, maar dan deed mijn personage het toch.’

1000 Resterende tekens


Schrijfweek
Een boek schrijven is een lang gekoesterde droom van mij en ik kan heel aardig schrijven, al zeg ik het zelf. En toch: zonder de inspirerende en bijzondere schrijfweek van Geert Kimpen en Christine Pannebakker was mijn boek er waarschijnlijk niet gekomen en was mijn droom in de kast blijven liggen. Want het schrijven van een boek is meer dan foutloos en makkelijk kunnen schrijven.

1000 Resterende tekens


kus me straf me
‘Wat maakte het ene boek zo middelmatig en het andere zo onvergetelijk?’ Dat is de eerste zin van de achterflaptekst van het boek Kus me, straf me van Marja Pruis en je verwacht misschien een verhandeling over sterke en zwakke punten van boeken van verschillende schrijvers, maar dat is niet het hoofdthema van dit boek.

1000 Resterende tekens