nieuwe schrijvers leren kennen
Ken je dat? Je begint vol enthousiasme aan dat nieuwe boek en in de eerste vijftig pagina’s blijkt al dat er niet door te komen is / dat het slecht geschreven is / dat je je totaal niet kunt vereenzelvigen met de hoofdpersoon. Daar kan ik nou echt chagrijnig van worden. Daarom zoek ik bij de boekhandel altijd naar boeken van schrijvers waar ik al eens iets van heb gelezen of waarover ik goede recensies heb gelezen. En daarom loop ik in de bibliotheek steeds naar dezelfde schappen. Niet zo avontuurlijk en ook niet zo slim als je, zoals ik, nog veel wilt leren over verschillende schrijfstijlen. Daarom probeer ik af en toe eens iets heel anders te lezen dan anders. In dit blog drie fantastische manieren om uit je boek-comfortzone te stappen.

1000 Resterende tekens


Bouwtekening
Ik bewonder schrijvers die zomaar ergens beginnen met schrijven en gaandeweg bepalen waar het verhaal naartoe gaat. Zelf kan ik dat niet. Ik werk het liefst volgens een vooraf bedacht schema. Dat schema hoeft niet in beton gegoten te zijn natuurlijk. Het schema voor mijn debuutroman kent vele versies. Naarmate het schrijfproces vorderde, kreeg het schema steeds vastere vormen.

1000 Resterende tekens


klok blauw
Jaren geleden hoorde ik over een workshop getiteld 'Schrijf je boek in een maand'. De workshop was gericht op hoogopgeleide professionals die in een maand vakantie een boek willen schrijven over hun vakgebied. Mijn debutroman heeft me meer dan drie jaar gekost. Niet full-time natuurlijk, maar het schrijven van een boek kost nu eenmaal ongelooflijk veel tijd. Of het nu een non-fictie boek is of een roman.

1000 Resterende tekens