paperart3
Kortgeleden ontving ik bericht van Stichting Lira dat bibliotheken mijn debuutroman het afgelopen jaar 2.400 keer uitleenden. Een bijzonder idee dat per week gemiddeld 46 mensen met ‘Lena’ in de tas naar huis gingen. Uit al die boeken die op tafels en in de kasten van de bibliotheek uitgesteld worden, kozen ze míjn boek, bekeken de omslag, lazen de achterflaptekst of bladerden erin en besloten op grond daarvan het boek mee te nemen om er zich thuis op de bank of onderweg in de trein mee te vermaken. Alleen al dat idee maakt me heel erg blij. Daarnaast staat er voor mij als auteur per uitlening een vergoeding tegenover.

1000 Resterende tekens


duurzaam bouwen met een huis van stro
De Nederlandse kranten staan de laatste maanden vol met artikelen over gasloze woonwijken, warmtepompen en zonnepanelen. Mooie initiatieven. Bij mijn onderzoek voor mijn nieuwe boek zag ik hoe het nog ambitieuzer kan. De pioniers die verlaten dorpen in de Spaanse Pyreneeën herbouwen hergebruiken zoveel mogelijk van de oorspronkelijke bouwmaterialen. Zonnepanelen zijn in de elektriciteitsloze dorpen noodzaak en de bewoners bouwen zelf een zonneboiler of kooktoestel op zonne-energie van respectievelijk buizen in zwart folie en metalen platen. Maar het meest in het oog springend zijn de bijzondere woningen waarin de nieuwe bewoners hun intrek nemen. Ik zag geweldige en innovatieve manieren om een woning te bouwen.

1000 Resterende tekens


Storytelling Mieke Bouma
Lange donkere nachten, een knappend haardvuur, sneeuw en een hoofdpersoon die iets bijzonders meemaakt; iets magisch zelfs misschien. Dat zijn mijn favoriete ingrediënten voor een warm en ontroerend kerstverhaal. De koning van het kerstverhaal is voor mij Charles Dickens met een goede tweede plaats voor Godfried Bomans. Beide zijn natuurlijk al lang dood, maar hun verhalen spreken nog net zo aan als toen, brengen ontroering en stof tot nadenken, verbinden mensen en geven hoop. Dat is de kracht van verhalen.

1000 Resterende tekens


Kapot geschoten huis in Janovas
Op mijn zoektocht naar verlaten dorpen, het decor van mijn volgende boek, dring ik steeds dieper door in de Spaanse Pyreneeën. We rijden dwars door de regio Aragón naar het plaatsje Fiscal, de meest westelijke plaats in de Solana-vallei. Het lot van de bewoners in deze vallei is het beste te vertellen aan de hand van de trieste geschiedenis van Janovás, de plaats waar een torenhoge stuw moest komen voor een gigantisch drinkwaterreservoir en waterkrachtcentrale.

1000 Resterende tekens


Somber zat Henk met Clara aan een tafeltje in het restaurantje. Om hen heen zoemde het geroezemoes van de Harlinger vissers die van zee waren teruggekeerd om Kerstmis bij hun gezin door te brengen. Het café was versierd met dennentakken en op elke tafel stond een kaarsje. Omdat Kerst dit jaar op zaterdag viel, zou het werk morgen tegen het middaguur worden gestaakt en pas op maandagochtend hervat. Nog hooguit vier uur de tijd de problemen op de bouw op te lossen. Hij kon zich niet verheugen op een lang weekend vrij en staarde terneergeslagen voor zich uit.
‘Je hebt toch wel meer tegenslagen overwonnen?’ vroeg Clara, terwijl ze Henk onderzoekend aankeek. ‘Dat spoor krijg je wel weer op de rit.’
‘Dat weet ik,’ bromde Henk, ‘maar door al die tegenslagen heb ik een tekort aan liquide middelen. De onderaannemers en leveranciers kunnen wel even wachten, maar ik kan de jongens morgen toch niet zonder loon naar huis sturen?’

kerstverhaal 700px

1000 Resterende tekens


Bekers ernie 300pxMijn grootvader, die model stond voor een van de hoofdpersonen in mijn boek, was een man die zijn eigen weg ging en de gebaande paden vermeed. Het liefst was hij van niemand afhankelijk en bepaalde hij zelf hoe hij een klus tot een goed einde bracht. Als het aan hem had gelegen was Lena in eigen beheer uitgegeven, denk ik.

1000 Resterende tekens


Uitgever_zoeken
‘Hoe is het je gelukt een uitgever te vinden?’ wordt mij vaak gevraagd. En dat is een heel verhaal. Als je een bekende Nederlander of gerenommeerd bestsellerauteur bent, staan de uitgevers op je stoep te dringen, maar een onbekende debuutschrijver moet zelf de boer op met het manuscript onder de arm.

1000 Resterende tekens


Schrijftips
‘Schrijven is niet langer voorbehouden aan “echte” schrijvers. Iedereen schrijft tegenwoordig’, aldus de achterflaptekst van Zelf schrijver worden, 170 schrijftips van Louis Stiller. Ik moet zeggen dat ik na het lezen van deze zinnen gelijk zin kreeg het boek aan de kant te leggen, omdat ik me altijd afvraag wat nu de “echte” schrijvers onderscheidt van alle anderen. Gelukkig lees ik verderop: ‘Voor ieder type schrijver heeft Louis Stiller tips verzameld die je schrijftechniek kunnen verbeteren en je schrijfplezier vergroten.’

1000 Resterende tekens