paperart1
Wat maakt nu dat je plezier beleeft aan het lezen van een boek? Het verhaal is natuurlijk belangrijk, maar dat bedoel ik niet. Je hebt gewoon van die boeken die je aanspreken om de manier waarop het verhaal is opgeschreven. Vaak zijn het boeken die je, als je het verhaal al kent, nogmaals zou willen lezen en nogmaals. Welk magisch ingrediënt heeft zo’n boek eigenlijk? En kan ik dat ook leren? Deze zomer ging ik op zoek naar wat mij aanspreekt in de manier waarop een verhaal is opgeschreven en naar wat ik daarvan kan leren.

1000 Resterende tekens


waterram TU Delft
Alle verlaten dorpen die ik bezocht vanwege onderzoek voor mijn nieuwe boek hadden een watertekort. Twintig jaar lang volgde ik de strijd om het water in een herbewoond dorp vanaf de zijlijn. In het eerste deel van dit blog beschreef ik hoe de nieuwe bewoners het gesjouw met jerrycans beu waren en een lange slang aanlegden om het water uit de bron drie kilometer bergafwaarts dichter bij het dorp te brengen. Hevelen lukte niet, financiële middelen waren uitgeput en elektriciteit voor een pomp was er niet.

1000 Resterende tekens


achterflaptekst Lena
‘Een achterflaptekst?’ vraagt mijn levenspartner. ‘Dat is toch die tekst voor op de achterkant van je boek?’
‘Ja, dat klopt.’
‘Maar je boek is nog lang niet af!’
Tja, ik geef toe dat het zo op het eerste oog niet de meest voor-de-hand-liggende volgorde lijkt. Voor mijn eerste roman schreef ik de achterflaptekst pas toen het manuscript bij de eindredactie lag. En toch zijn er verschillende schrijfcoaches die aanraden om het schrijven van een boek te starten met de achterflaptekst. Want wat een blaasbalg is voor een haardvuurtje, is het schrijven van een achterflaptekst voor het schrijfproces. Immers: op de achterkant van het boek moet de kern van het verhaal komen en dat is een goed kompas voor een schrijver.

1000 Resterende tekens


vervallen kerkje van TiermasMijn reis naar verlaten dorpen, het decor van mijn volgende boek, gaat dwars door de Spaanse Pyreneeën, naar het stuwmeer van Yesa. Een splinternieuwe asfaltweg voert rechtstreeks naar Tiermas, een middeleeuwse badplaats aan het Yesa-stuwmeer waar sinds de zestiger jaren niemand meer woont. Nog voordat de weg de berg opklimt, staan we voor een blokkade van grote betonblokken. Maar liefst drie verschillende borden verbieden de toegang langs deze route. De nieuwe weg staat niet op onze GPS-kaart. Zou het dorp nieuwe bewoners hebben gekregen? Maar waarom dan die blokkade?

1000 Resterende tekens


Lena in boekhandel 400px
Driehonderdtwintig pagina’s telt mijn debuutroman. Als je me dat vier jaar verleden had voorspeld, had ik je hardop uitgelachen. Ik hoopte de honderdvijftig pagina’s te halen. Dat leek me behapbaar. Maar het levensverhaal van mijn grootouders laat zich niet vangen in honderdvijftig pagina’s. Halverwege het schrijfproces stevende ik zelfs af op dik vierhonderd pagina’s. Help! Een debuutroman met zoveel pagina’s zou geen enkele uitgever willen hebben. Veel te duur.

1000 Resterende tekens


Winactie Sint
Win een boek voor een ander! Een exemplaar van Lena mèt persoonlijk Sinterklaasgedicht kado doen zonder daarvoor de portemonnee te trekken? Dat kan met deze unieke winactie. Meedoen? Deel dan deze pagina op Facebook en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met naam en adres van iemand die je een exemplaar van Lena gunt. Op 2 december kies ik uit alle inzendingen één gelukkige. Diegene krijgt op maandag 5 december een gesigneerd boek met een Sinterklaasgedicht door de brievenbus.

1000 Resterende tekens


harmonie edam
Ik loop nog een beetje op wolkjes vandaag, want mijn optreden bij de boek-en-café-avond van De Harmonie in Edam was een groot succes. Mij viel te eer te beurt voor een volle zaal te worden geïnterviewd door Koen Kluessien. Koen, die mij erg deed denken aan Ruben Terlou van de tv-documentaire ‘Langs de oevers van de Yangtze’, was niet alleen erg lovend over mijn boek, maar bracht zijn enthousiasme ook over op de aanwezigen.

1000 Resterende tekens


Schrijfstijl
‘Je hebt een prettige schrijfstijl,’ hoor ik van veel mensen die Lena hebben gelezen. ‘Je proeft uit haar schrijfstijl een diepe genegenheid voor haar grootmoeder,’ zegt boekenblogger Sue van Boekenz. Super om te horen natuurlijk, want de schrijfstijl van een boek is erg belangrijk. Tijdens het schrijven heb ik me vaak afgevraagd of ik al een goede schrijfstijl had en zo niet, hoe je die dan kunt verbeteren. Ik hoopte dat Schrijfstijl van Heidi Aalbrecht antwoord zou geven op die vraag.

1000 Resterende tekens


pen
De eerste druk van Lena is bijna ‘op’ en ik denk heel voorzichtig aan een tweede druk. De reacties druppelen binnen. Ik ontvang veel complimenten die mijn wangen en mijn dagen kleuren. Een enkele keer komt er naast al die lof ook een voorstel voor verbetering. Ik heb er nu een paar en die bewaar ik voor een volgende druk. Gelukkig zijn het er niet veel en dat is te danken aan Eveline Broekhuizen, die de redactie en de eindredactie deed.

1000 Resterende tekens