Een sleutelthema in mijn boek Lena is de Tweede Wereldoorlog. Voor een geloofwaardig verhaal moest ik de feiten weten en daarom verzamelde ik zoveel informatie over deze periode in de geschiedenis. Er is natuurlijk heel erg veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog: de geschiedenisboeken, romans en non-fictie boeken over dit thema zijn niet aan te slepen. Hoe vond ik daarin de voor mijn roman bruikbare informatie?

lezingen geven voor boekpromotie
Je hebt schrijvers die niet alleen in staat zijn een bestseller te schrijven, maar ook nog eens het talent hebben daar onderhoudend over te vertellen. Neem Griet op de Beeck: een geweldige schrijfster met een even aangrijpend als boeiend verhaal. Of Maria Genova die door het hele land lezingen geeft over identiteitsfraude naar aanleiding van haar boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’. Zo’n schrijver ben ik niet. Of, als ik het optimistisch formuleer, nóg niet.

favoriete blogs over schrijven
Dinsdag gaf ik een lezing over bloggen. Het was een geweldig leuke avond en bloggen blijkt een onderwerp wat mensen inspireert. Blogs leveren interessante informatie op en dat is fijn, want er zijn al genoeg saaie kennisbronnen. Maar hoe te kiezen uit het enorme aanbod? Dat is voor iedereen anders natuurlijk. Dit zijn mijn favoriete blogs:

een jaar bloggen over schrijvenEen jaar geleden postte ik mijn eerste blogpost. Ik was er helemaal klaar voor met een voorraadje blogposts om de eerste weken door te komen, een mindmap vol ideeën voor nieuwe artikelen, een redelijk beeld van mijn doelgroep en helder geformuleerde doelen. En toch was het online zette van die allereerste tekst een heel spannend moment. Wie zou het lezen? En kon ik me met mijn blog zodanig onderscheiden dat het voor anderen interessant zou zijn me te blijven volgen?

Ambachtsschool3
Zoals ik in deel 1 van deze blogpost al vertelde, heeft het onderzoek voor mijn debuutroman me nieuwe inzichten opgeleverd over de omstandigheden waaronder ondernemers in de Tweede Wereldoorlog moesten werken. Uiteraard viel hun misère in het niet met die van de Joden, van de mensen de honger leden of van de ongelukkigen die in de Duitse concentratiekampen terechtkwamen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel minder is geschreven over dit aspect van de Tweede Wereldoorlog. Graag deel ik met je wat ik te weten kwam over ondernemers in de periode na de Bevrijding.

GraafmachineOf misschien moet de titel zijn: vier dingen die ik nog niet wist, want misschien wist jij dat allemaal wel. Ik heb best veel boeken gelezen die gaan over de Tweede Wereldoorlog. Vaak gingen die over de Jodenvervolging of over de Hongerwinter. Belangrijke en boeiende onderwerpen in de geschiedenis natuurlijk, maar toen ik onderzoek deed voor mijn boek ontdekte ik een aantal dingen waar ik nauwelijks iets van wist, maar die wel veel invloed hadden op het leven van gewone mensen. Deze week deel ik er twee met je. Volgende week volgen de andere twee in deel 2.

familie fotogalerij1Zoals ik al eerder vertelde, ben ik groot liefhebber van boeken gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en wilde ik dat mijn eigen boek ook een hoog waarheidsgehalte zou krijgen. Voor een geloofwaardig verhaal moest ik op zoek naar informatie over het leven van mijn grootouders. Ik begon met het interviewen van de mensen die mijn grootouders hebben gekend.

familiegeschiedenis
Een poos geleden bezocht ik uit nieuwsgierigheid een lezing van Marijke Hilhorst in de bibliotheek. In haar boek De vader, de moeder en de tijd beschrijft ze verschillende gebeurtenissen uit het leven van haar familie zonder dat het saai wordt; iets waar ik zelf op dat moment erg mee worstelde. Die avond gaf ze veel tips over het interviewen van mensen en het verzamelen van materiaal voor je boek. In haar boek Hoe schrijf je een familiegeschiedenis geeft ze nog veel meer praktische aanwijzingen, die prettig weglezen. Ik heb vooral veel gehad aan de bijlage met een lange lijst vragen die je in een interview zou kunnen stellen.

Gezinsfoto
Het leek me wel te doen: een verhaal schrijven over het leven van mijn grootouders. Gewoon een kwestie van het achter elkaar zetten van de gebeurtenissen en daarin de feiten verwerken uit mijn onderzoek over Edam in die tijd. Vervolgens het verhaal opfleuren met wat anekdotes en klaar! Ik zou er snel achter komen dat het allemaal niet zo eenvoudig was als het leek.