dorpsfeest
Wie mijn blog regelmatig volgt, denkt misschien: wat idyllisch zo’n afgelegen dorpje in de Spaanse Pyreneeën. Lekker je eigen groenten verbouwen, scharrelkippen houden, genieten van de natuur, je eigen huisje bouwen en geen gestress. De hoogste tijd dus om eens een van de nadelen van zo’n afgelegen dorp met nieuwe bewoners te belichten. Want die zijn er ook! Zo woon je in zo’n idyllische plek best geïsoleerd en ben je als nieuwe dorpsbewoners behoorlijk op elkaar aangewezen. Wanneer er een dak vervangen moet worden, een kerk behoed moet worden voor instorten of de toegangsweg naar het dorp gerepareerd moet worden, dan heb je je buren keihard nodig.

1000 Resterende tekens


omroep flevoland
Terugkijkend snap ik eigenlijk niet goed waarom ik Omroep Flevoland niet persoonlijk heb benaderd toen Lena uitkwam. Ik had natuurlijk wel een persbericht gestuurd, maar ik weet nu dat een algemeen persbericht eigenlijk nauwelijks opvalt. Hoe anders zou ik de promotie van een boek nu aanpakken!

1000 Resterende tekens


De restanten van het kasteel van La ClamosaEen van de mooiste dorpen die ik deze zomer bezocht in het kader van mijn nieuwe boek is La Clamosa. Dit sinds de zestiger jaren verlaten dorp, hoog op de helling langs het stuwmeer van El Grado, moet in het verleden spectaculair zijn geweest. Het kasteel uit de 11e eeuw is nu bijna geheel ingestort, maar was ooit een machtig bolwerk dat La Clamosa beschermde tegen de kou uit het Noorden en onderdeel uitmaakte van een netwerk van vestingen van koning Sancho de Grote van Pamplona.

1000 Resterende tekens


Lena in de krant
De promotie van mijn eigen boek voelde in het begin als krentenbrood verkopen voor de voetbalvereniging: niet echt leuk, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het promotieplan was klaar en de boekpresentatie naderde, dus werd het tijd actie te ondernemen. Tijd voor die centrale vraag: waarom zouden mensen juist mijn boek moeten kopen en niet die duizenden anderen in de boekwinkel met bekende namen en goede recensies? Wat maakt mijn boek nu zo uniek?

1000 Resterende tekens


boekje open
Een zeer veel besproken onderwerp tussen schrijvers onderling is de boekpromotie. Maanden (en in mijn geval jaren) werkt een schrijver aan zijn boek, pagina voor pagina wordt nauwgezet op fouten gecontroleerd, tot het moment daar is dat het boek de wereld in kan. Een goed boek verkoopt zichzelf, zeg je? Vergeet het maar. Ook voor de best geschreven boeken heeft een schrijver ambassadeurs nodig en het is de kunst die te vinden. In de komende drie blogs vertel ik je hoe ik de promotie van mijn debuutroman tot nu toe heb aangepakt en ook wat wel en wat niet werkte.

1000 Resterende tekens


Dialogen schrijvenEen goede dialoog schrijven lijkt eenvoudig, maar ik ontdekte dat het nog best lastig is. Vaak schrapte ik de hele dialoog en begon opnieuw of ik liet van een hele pagina maar vier regels staan. Best nuttig dus om daar eens wat over te lezen. De achterflap van het boek ‘Dialogen schrijven’ belooft veel goeds. Dialogen vormen de essentie van fictie, staat er. De samensteller, Don Duyns, verzamelde artikelen over dit onderwerp van heel veel verschillende auteurs. Zo gaat het ene hoofdstuk over dialogen in toneelteksten en de andere over dialogen in romans.

1000 Resterende tekens