Storytelling Mieke Bouma
Lange donkere nachten, een knappend haardvuur, sneeuw en een hoofdpersoon die iets bijzonders meemaakt; iets magisch zelfs misschien. Dat zijn mijn favoriete ingrediënten voor een warm en ontroerend kerstverhaal. De koning van het kerstverhaal is voor mij Charles Dickens met een goede tweede plaats voor Godfried Bomans. Beide zijn natuurlijk al lang dood, maar hun verhalen spreken nog net zo aan als toen, brengen ontroering en stof tot nadenken, verbinden mensen en geven hoop. Dat is de kracht van verhalen.

Kapot geschoten huis in Janovas
Op mijn zoektocht naar verlaten dorpen, het decor van mijn volgende boek, dring ik steeds dieper door in de Spaanse Pyreneeën. We rijden dwars door de regio Aragón naar het plaatsje Fiscal, de meest westelijke plaats in de Solana-vallei. Het lot van de bewoners in deze vallei is het beste te vertellen aan de hand van de trieste geschiedenis van Janovás, de plaats waar een torenhoge stuw moest komen voor een gigantisch drinkwaterreservoir en waterkrachtcentrale.

Somber zat Henk met Clara aan een tafeltje in het restaurantje. Om hen heen zoemde het geroezemoes van de Harlinger vissers die van zee waren teruggekeerd om Kerstmis bij hun gezin door te brengen. Het café was versierd met dennentakken en op elke tafel stond een kaarsje. Omdat Kerst dit jaar op zaterdag viel, zou het werk morgen tegen het middaguur worden gestaakt en pas op maandagochtend hervat. Nog hooguit vier uur de tijd de problemen op de bouw op te lossen. Hij kon zich niet verheugen op een lang weekend vrij en staarde terneergeslagen voor zich uit.
‘Je hebt toch wel meer tegenslagen overwonnen?’ vroeg Clara, terwijl ze Henk onderzoekend aankeek. ‘Dat spoor krijg je wel weer op de rit.’
‘Dat weet ik,’ bromde Henk, ‘maar door al die tegenslagen heb ik een tekort aan liquide middelen. De onderaannemers en leveranciers kunnen wel even wachten, maar ik kan de jongens morgen toch niet zonder loon naar huis sturen?’

kerstverhaal 700px

Bekers ernie 300pxMijn grootvader, die model stond voor een van de hoofdpersonen in mijn boek, was een man die zijn eigen weg ging en de gebaande paden vermeed. Het liefst was hij van niemand afhankelijk en bepaalde hij zelf hoe hij een klus tot een goed einde bracht. Als het aan hem had gelegen was Lena in eigen beheer uitgegeven, denk ik.

Uitgever_zoeken
‘Hoe is het je gelukt een uitgever te vinden?’ wordt mij vaak gevraagd. En dat is een heel verhaal. Als je een bekende Nederlander of gerenommeerd bestsellerauteur bent, staan de uitgevers op je stoep te dringen, maar een onbekende debuutschrijver moet zelf de boer op met het manuscript onder de arm.

Schrijftips
‘Schrijven is niet langer voorbehouden aan “echte” schrijvers. Iedereen schrijft tegenwoordig’, aldus de achterflaptekst van Zelf schrijver worden, 170 schrijftips van Louis Stiller. Ik moet zeggen dat ik na het lezen van deze zinnen gelijk zin kreeg het boek aan de kant te leggen, omdat ik me altijd afvraag wat nu de “echte” schrijvers onderscheidt van alle anderen. Gelukkig lees ik verderop: ‘Voor ieder type schrijver heeft Louis Stiller tips verzameld die je schrijftechniek kunnen verbeteren en je schrijfplezier vergroten.’