geld verdienen
Nederlanders praten niet graag over hun inkomsten, maar op deze site beloof ik een eerlijk verslag over alles wat er bij het schrijven van een boek komt kijken. De inkomsten van een schrijver zijn daar een belangrijk onderdeel van. In deel 1 vertelde ik over de inkomsten van schrijvers die hun boek bij een traditionele uitgever publiceren. Deel 2 ging over allerlei financiële aspecten waarmee je te maken krijgt als schrijver. In dit derde deel geef ik eindelijk antwoord op de vraag wat mijn boek nu eigenlijk oplevert. Tot nu toe dan natuurlijk.

1000 Resterende tekens


tweede druk
In mijn blog van vorige week schetste ik wat een schrijver grofweg overhoudt aan zijn boek. Daarbij ging ik ervan uit dat het boek via een traditionele uitgever werd uitgegeven. ‘Mijn’ uitgever, Paris Books, hanteert een andere werkwijze dan traditionele uitgevers. Zo betaal ik Paris Books voor de diensten die zij mij verlenen in plaats van andersom. De regie ligt bij mij en de inkomsten zijn ook voor mij. Maar ik draag ook zelf de financiële risico’s.

1000 Resterende tekens


dozenToen ik aan mijn debuutroman begon, deed ik dat niet met het doel er rijk van te worden. Ik heb een goed inkomen uit mijn parttime baan in loondienst. En dat is maar goed ook, want er zijn maar weinig schrijvers die van hun boeken kunnen leven. Een schrijver die veel boeken verkoopt heeft natuurlijk een beter inkomen dan een schrijver die weinig verkoopt; laat dat duidelijk zijn. Maar daar valt nog wel wat meer over te zeggen. Zoveel zelfs ik daar drie blogs voor nodig heb. Deze week deel 1 over het verdienmodel van een auteur die publiceert bij een traditionele uitgever.

1000 Resterende tekens


Recensie schrijfwijzer voor het web
Het schrijven van teksten voor het internet heeft een heel andere dynamiek dan het schrijven van een boek. Dat heb ik al ervaren. Maar omdat het altijd goed is weer wat bij te leren, las ik het boek Schrijfwijzer voor het web van Chrétien Beukers en Merel Roze. Hoewel dit boek dateert uit 2009, het jaar waarin weblogs 10 jaar bestonden, is het nog verrassend bruikbaar.

1000 Resterende tekens