schrijfsel 1985

Het begon allemaal met een carrièredip, zo’n periode in mijn werkzame leven waarin ik me plotseling afvroeg of ik mijn huidige baan wel tot mijn pensioen wilde blijven doen. Mijn vierdaagse werkweek was afwisselend, mijn arbeidsvoorwaarden uitstekend en toch kriebelde er iets. Wat miste ik dan? Ik moest bekennen dat er een zekere sleur in mijn dagen was geslopen, dus misschien was ik toe aan iets geheel nieuws. Een andere baan? Een opleiding? Nee, er had zich nog iets anders in mijn binnenste geroerd. Een lang gekoesterde wens, die ik niet hardop uit durfde te spreken, maar alleen tegen mezelf durfde te fluisteren: een boek schrijven.

Als kind al was ik gek op schrijven. Ik maakte een krantje voor de buren en schreef korte verhaaltjes. Mijn droom was het schrijven van een echt boek, maar dat kwam later wel, dacht ik. Ik kon goed leren, was een echte bètaleerling en docenten raadden mij een exacte, universitaire studie aan. Ik koos voor een studie biologie en het schrijven beperkte zich tot het maken van verslagen, samenvattingen en scripties.

Ik studeerde af, vond een baan, trouwde, vond een andere baan en kreeg twee geweldige kinderen. Mijn droom was in de vergetelheid geraakt, maar in mijn werk zocht ik onbewust toch de klussen op waarin ik mijn taalvaardigheid kon oefenen. Ik leerde kort en bondig formuleren in jaarverslagen, websiteteksten en jubileumboeken. De tijd vloog om als er wat te schrijven viel en de positieve reacties van collega’s gaven mij het zelfvertrouwen om die aarzelend gefluisterde wens serieus te nemen en naast mijn werk meer met schrijven te gaan doen.

Langzaam begon mijn idee voor een boek steeds vastere vormen aan te nemen en verdween de trage regelmaat uit mijn dagen door mijn nieuwe voornemen. In de trein, tijdens een rondje hardlopen of het vouwen van de was dacht ik na over de volgende stap. Ik kamde het internet af naar informatie die ik daarbij kon gebruiken, hoewel ik nog niet precies wist waar ik nu eigenlijk naar zocht.

Achteraf bekeken moet ik toegeven dat ik zeker niet de meest directe weg van A naar B bewandelde, maar verschillende zijpaden insloeg en weer om moest keren. Toch heeft elk zijpad me wat opgeleverd en me verder geholpen op weg naar mijn stip op de horizon, zoals je in mijn volgende blogs kunt lezen. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat toen ik mezelf een doel had gesteld, er in de loop van de tijd als vanzelf allerlei dingen op mijn pad kwamen die mij hielpen dat doel te realiseren. 


Mijn tips voor wie dromen in daden om wil zetten:

  1. Het boek ‘Stap voor stap van wens naar werkelijkheid’ van Geert Kimpen is een echte aanrader voor wie aan de slag wil met het verwerkelijken van dromen;
  2. Neem de tijd om je idee van alle kanten te bekijken. Is dit echt wat je wilt? Waarom wil je dit? Albert Sonnevelt, trainer, coach en psycholoog, deelt op zijn site 7 tips om je levensdoel te ontdekken;
  3. Laat je niet ontmoedigen door een kleine kans op succes. Lees bijvoorbeeld artikel van Marieke Mills carriere als schrijver;
  4. Zoek informatie die je verder kunnen helpen bij het uitwerken van je idee. Ik vind de site van Daretoo heel inspirerend. Drie vrouwen delen hier op zeer onderhoudende wijze allerlei adviezen ‘om te zijn wie je bent en te doen wat je wilt’, waaronder tips om je voor te bereiden op het schrijven van een boek;
  5. Laat je niet ontmoedigen door allerlei praktische bezwaren. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Als je je doel scherp voor ogen houdt, komen oplossingen voor die praktische problemen soms vanzelf op je pad.

1000 Resterende tekens