familiegeschiedenis
Een poos geleden bezocht ik uit nieuwsgierigheid een lezing van Marijke Hilhorst in de bibliotheek. In haar boek De vader, de moeder en de tijd beschrijft ze verschillende gebeurtenissen uit het leven van haar familie zonder dat het saai wordt; iets waar ik zelf op dat moment erg mee worstelde. Die avond gaf ze veel tips over het interviewen van mensen en het verzamelen van materiaal voor je boek. In haar boek Hoe schrijf je een familiegeschiedenis geeft ze nog veel meer praktische aanwijzingen, die prettig weglezen. Ik heb vooral veel gehad aan de bijlage met een lange lijst vragen die je in een interview zou kunnen stellen.

Volgens de achterflaptekst laat het boek zien 'hoe fotoalbums en liedjes de stroom verhalen op gang te brengen’. Want, zo staat er op de achterkant van het boek, ‘Er zijn heel veel mensen die denken over hun familie een boek te kunnen schrijven. Maar verder dan die gedachte komen ze niet’.

En inderdaad beschrijft Hilhorst globaal waar je als beginnend schrijver aan moet denken, zoals de keuze voor fictie of non-fictie, de opbouw, de vorm en de rol van details in het verhaal. Dat heeft me zeker geholpen in het begin van mijn schrijfproject, maar toen ik besloten had een echte roman te schrijven, had ik behoefte aan meer verdieping op bijvoorbeeld het uitdenken van een verhaallijn en een plot.

Dat neemt niet weg dat het een heel leesbaar boek is wat je op weg helpt bij het schrijven van een familiegeschiedenis. De literatuurlijst achterin is handig voor als je meer wilt lezen.

Hoe schrijf je een familiegeschiedenis
Marijke Hilhorst
Uitgever: Augustus
ISBN: 978 90 457 0166 0

1000 Resterende tekens