Afdrukken
Categorie: Blog

van schrijfplan tot roman3De laatste week van de NaNoWriMo (National Novel Writing Month). Nog maar een paar dagen te gaan. Hoe is het jou vergaan? Ben je een beetje opgeschoten? Ben je enthousiast geworden en zijn de contouren van je roman al zichtbaar? Of hebben de afgelopen weken je juist het gevoel gegeven dat je nog niet genoeg bagage hebt verzameld om dat boek daadwerkelijk te gaan schrijven? Geef niet te snel op. ‘Schrijven is afdalen in het moeras en dan moeizaam, polletje na polletje, je eigen weg zoeken’ zegt Wessel te Gussinklo in een interview in Boekenpost en ik geef hem helemaal gelijk.

Ik hoop natuurlijk dat mijn blogs van deze maand je op weg hebben geholpen, maar ik ben ook maar een collega-schrijfster. Misschien ben jij op zoek naar iemand die jou kan helpen een volgende stap te zetten in je schrijfproces. Misschien wil je feedback op je schrijfplan of op teksten die je voor je boek hebt geschreven. Zelf heb ik daar erg veel aan gehad. Ik vond het wel lastig om uit te zoeken wat er allemaal is aan coaching en training en wat ik zou moeten kiezen. In deze laatste blog van de NaNoWriMo zet ik wat mogelijkheden voor je op een rij.

Schrijfcoach
Een schrijfcoach kan je helpen je verhaal interessanter te maken. Een goede schrijfcoach geeft aan wat de sterke punten zijn in je verhaal en hoe je dit verder uit kunt bouwen. Daarnaast kan een schrijfcoach je helpen een spannende volgorde in je teksten aan te brengen, het ‘show, don’t tell’-principe goed toe te passen, saaie passages wat meer leven in te blazen en samen met je schrijfcoach kun je kijken hoe je obstakels in je verhaal kunt omzeilen of overwinnen. Deze gratis special van Schrijven Online Magazine helpt je op weg als je een schrijfcoach zoekt die bij je past.

Een schrijfcoach biedt individuele begeleiding en dat is een investering in jezelf. Het is wel zo dat individuele begeleiding van een goede schrijfcoach doorgaans duurder is dan een schrijftraining voor een groep schrijvers-in-spé. Een schrijftraining biedt minder individuele begeleiding, maar is qua tijd en geld wat beter af te bakenen.

Schrijftraining
Er zijn heel veel verschillende schrijftrainingen en iedere training heeft zijn eigen insteek. Mijn advies: kies een schrijftraining die bij je past. Heb je behoefte aan een allround schrijftraining of wil je liever inzoomen op een bepaald onderwerp? Wil je zoveel mogelijk leren of heb je liever een programma met veel tijd voor individueel schrijven? Kijk voor een divers aanbod aan schrijftrainingen bijvoorbeeld op de site van Schrijven Online.

Zelf heb ik een schrijfweek van Geert Kimpen gevolgd. De opzet was heel vrijblijvend: niets moest, alles mocht. Het aanbod van workshops was uitgebreid en divers en je kon zelf bepalen welke je wilde volgen en welke niet. Ik ging naar bijna alle workshops en zoog alle informatie op over het vinden van de rode draad, over personages, over tijdsverloop, over onderzoek doen, over het vinden van een uitgever, over dialogen en nog veel meer. De workshops van Geert zijn echt een feestje. Zijn lezingen tijdens de schrijfweek hadden veel weg van een cabaretvoorstelling. Dat komt waarschijnlijk doordat hij veel ervaring heeft in de theaterwereld.

Wat mij het meest aansprak in de schrijftraining die ik volgde, was de persoonlijke betrokkenheid van de trainers bij iedere deelnemer. Ik kreeg eerlijke (maar vriendelijke) feedback op drie pagina’s van mijn verhaal die ik vooraf in moest sturen. Daar denk ik nu nog wel eens aan. Misschien moet ik eens een opfriscursus overwegen, maar Geert is druk met zijn nieuwe boek, dus er zijn even geen schrijfweken.

TIPS OM HET MAXIMALE UIT JE SCHRIJFTRAINING TE HALEN:

  1. Vaak vragen de docenten je voorafgaand aan de training een opdracht te doen (en op te sturen). Neem die opdracht serieus, begin er op tijd aan en probeer alleen je allerbeste werk in te sturen.
  2. Bedenk van tevoren wat je precies wilt leren. Schrijf je leerdoelen in een schriftje en neem dit mee naar de training. Stel vragen die bijdragen aan het bereiken van je leerdoel.
  3. Ga tijdens de training op zoek naar een schrijfmaatje en leg elkaar je schrijfsels voor. Wees vriendelijk, maar eerlijk in je feedback en vraag dat ook van je schrijfmaatje.
  4. Ruim tijd in voor schrijven in de weken na de training, zodat je het geleerde meteen in de praktijk kunt brengen.

1000 Resterende tekens