van schrijfplan tot roman1November is een perfecte maand om vaart te maken met het schrijven van mijn roman, want vandaag, op 1 november, gaat de National Novel Writing Month (NaNoWriMo) van start. Dit evenement daagt schrijvers uit binnen precies 30 dagen een roman te schrijven. Zelf ben ik al een heel eind op weg, dus ik mag niet meer meedoen, maar misschien is het iets voor jou? Wellicht heb je dit voorjaar meegedaan met mijn blogserie over het maken van een schrijfplan voor je roman maar ben je nog niet veel verder gekomen dan dat schrijfplan. Dan is dit een goed moment om je schrijfplan af te stoffen en aan de slag te gaan! Ik help je de komende weken op weg en vertel je over mijn eigen vorderingen bij het uitwerken van mijn schrijfplan.

Hoe staat het met je boek?
Een paar weken geleden gaf ik een presentatie op een middelbare school over het schrijven van mijn debuutroman. Het was een hele leuke ochtend en de scholieren hadden veel vragen. Natuurlijk vroegen ze me ook of ik al bezig ben met een tweede roman en hoe het daarmee staat. Zij zijn niet de enige die me dat vragen. Familie, vrienden, collega’s en enthousiaste lezers van mijn eerste boek willen (terecht!) van tijd tot tijd weten hoe het met mijn nieuwe boek staat. Soms heb ik juist een paar dagen fijn aan het verhaal gewerkt, maar vaak heb ik andere zaken voorrang gegeven: de auto naar de garage gebracht, de slaapkamer opnieuw behangen, een winterjas gekocht met dochterlief, enzovoort, enzovoort. En nu ik dit schrijf, bedenk ik me weer: mijn boek mag meer prioriteit krijgen.

Ik schreef al eerder over het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert. Daarin stelt zij dat er maar drie factoren zijn die bepalen of je boek een succes wordt: talent, toewijding en geluk. Op twee van die factoren, talent en geluk, heb je geen invloed, schrijft Gilbert. Je kunt dus maar een ding doen om je boek tot een succes te maken en dat is je volledig en onvoorwaardelijk te wijden aan jouw boek. Als je jezelf en je schrijftalent serieus wilt nemen, geef het dan ook de aandacht die het verdient. Tja, ze heeft helemaal gelijk.

Tijd
En toch: een boek schrijven kost tijd. Heel veel tijd. Die tijd moet ik veroveren op alle andere dingen die mijn aandacht vragen of waar ik mijn tijd aan wil besteden. Wat mij helpt is vaste momenten blokken in mijn agenda die ik reserveer voor schrijven. Liefst een middag, want dan lukt het voor mij het beste kom mijn creativiteit te laten stromen. In de ochtenden kan ik juist veel beter herschrijven. Op welk moment van de dag schrijf jij het best? Uit onderzoek blijkt dat schrijven het beste lukt op niet-piekmomenten. Meer tips voor het kiezen van je ideale schrijfmoment  vindt je in dit blog op Schrijven Online.

Ronald Spierenberg schrijft in zijn blog hoe hij tijd vindt om te schrijven naast zijn baan als docent maatschappijleer. John Grisham combineerde schrijven met zijn full time baan door elke ochtend vroeg te beginnen met schrijven, nog voordat hij naar zijn werk ging. Veel schrijvers raden aan om echt elke dag te schrijven. Yvette Hazebroek geeft in haar blog voor Schrijven Online zeven tips die je helpen om elke dag te schrijven. Dagelijks schrijven is nog steeds mijn ideaal, maar het lukt mij niet. Ik probeer wel minimaal twee maal per week kan schrijven. Liefst een paar uur achter elkaar. Dan blijft mijn verhaal levend en vaak ben ik dan ook tussen mijn geplande ’schrijfmomenten’ met mijn boek bezig. Als ik op de trein sta te wachten, de was opvouw of op de loopband sta bij de sportschool. Deze momenten zijn voor mij ideaal om na te denken over mijn volgende scène of over hoe ik een bepaalde karaktereigenschap van mijn hoofdpersonage het beste kan laten zien.

Omstandigheden optimaliseren
Inmiddels heb ik voor mezelf een fijne schrijfplek gemaakt op zolder. Het is er heerlijk rustig en ik heb al mijn onderzoeksmateriaal om me heen. Aan de muur hang een moodboard met foto’s van de setting. Ook heb ik plaatjes gezocht op internet die lijken op mijn personages en die op mijn moodboard geplakt. Sinds kort heb ik een muziekinstallatie voor het creëren van de sfeer die hoort bij mijn verhaal.
Hoe ziet jouw schrijfplek eruit? Vind jij het moeilijk een plek te vinden waar je optimaal kunt schrijven? Misschien heb je dan iets aan de tips van Jerod Morris. In dit blog legt hij uit hoe je je kunt concentreren op je schrijfwerk en afleiding tot een minimum beperkt. En Jelle Hermus, de schrijver van het succesvolle boek Leven met de wind mee, geeft in zijn blog SoChicken tips om productiever te werken.

Schrijfretraite
Halverwege november heb ik voor mezelf een week vrij gepland waarin ik een rustige plek opzoek om me even helemaal aan het schrijven te wijden. Even geen afleiding en dagelijkse dingetjes, maar alleen ik en mijn laptop. Ik kijk er nu al naar uit! Ik kies er nu voor om zelf een plek te zoeken omdat dat handig combineert met iets anders die week, maar je kunt er ook voor kiezen een georganiseerde schrijfretraite te boeken, met of zonder schrijfcoaching. Je hoeft maar ‘schrijfretraite’ in te typen op internet en je vindt een geweldig assortiment van schrijfretraites op de mooiste plekken waar je ongestoord kunt schrijven, terwijl er voor je eten wordt gezorgd, je andere schrijvers kunt ontmoeten en inspiratie op kunt doen in de omgeving. Bijvoorbeeld deze van de Schrijversacademie. En in dit blog van Dennis Rijnvis staan er een aantal op een rij die ik zelf zou overwegen.

NaNoWriMo
Wil jij ook vaart zetten achter je voornemen een boek te schrijven? Houd dan dit blog in de gaten, want deze maand post ik elke week een blog waarmee ik je door de NaNoWriMo heen wil helpen. Je kunt natuurlijk ook meedoen aan het evenement. Deelnemers kunnen zich inschrijven op de site van de NaNoWriMo, een non-profit organisatie, die dit evenement organiseert. Na je aanmelding kun je je vorderingen met anderen delen en ontvang je tips om het tempo erin te houden.

1000 Resterende tekens