bij oma

'O wat enig! Schrijf je een boek? Waar gaat het over?’ Een veelgehoorde reactie wanneer ik vertel dat ik een boek schrijf. En zelfs nu, nu het boek af is, worstel ik met het antwoord op die vraag. Toch was het idee voor mijn debuutroman al vanaf het begin duidelijk aanwezig, zelfs voor ik besloten had dat het een boek ging worden. Het moest alleen nog verder uitgewerkt worden, want ik had een aantal strenge criteria.

 


Het moest allereerst een boek zijn wat ik zelf graag zou lezen: ietwat romantisch, gebaseerd op waargebeurde feiten en vlot geschreven. Uitvoerige beschrijvingen van de omgeving zijn niet zo aan mij besteed. Een boek, maar ook een verhaal, moet me vanaf de eerste bladzijde boeien. En last but not least: het moet ergens over gaan; ik moet er wat van kunnen leren. Ik bewonder schrijvers die veel onderzoek doen naar een bepaalde periode of een bepaald onderwerp. Dat maakt het boek geloofwaardig en daardoor blijft het me na het omslaan van de laatste pagina nog lange tijd bij.
Het idee voor mijn debuutroman Lena nam met het verstrijken van de tijd steeds vastere vorm aan. Het moest gaan over het leven van mijn grootouders, tegen de achtergrond van het stadje Edam en in de tijd voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Toen ik dat wist, ging ik op zoek naar informatie over Edam en over het leven van mijn grootouders.
Vrij snel stuitte ik op een familiegeheim. Mijn op 47-jarige leeftijd overleden grootvader bleek een kleurrijk leven te hebben gehad. Ik had wel eens wat sterke verhalen gehoord over zijn belevenissen, maar die had ik niet al te serieus genomen. Tijdens mijn onderzoek bleken die sterke verhalen niet overdreven. Integendeel, mijn grootvader had het zelfs nog bonter gemaakt dan ik vermoeden kon.
Nu was er geen twijfel meer mogelijk. Dit verhaal moest verteld en opgeschreven worden. Ik zou niet rusten voor ik het verleden tot op de bodem had uitgezocht. En dat was het begin van een periode die vier jaar zou gaan duren, een periode waarin mijn oorspronkelijke idee vele zijtakken zou krijgen en heel veel blaadjes; gesnoeid zou worden tot zijn meest essentiële vorm en kleur zou krijgen.

Wat ik nu antwoord op de vraag waar het verhaal over gaat? Over de avonturen van een eigengereide aannemer en zijn echtgenote in de jaren rond de tweede wereldoorlog. Of nee, over ontrouw, ongebruikelijke keuzes en de strijd tegen onrechtvaardigheid. Of misschien over de relatie tussen twee mensen met tegengestelde verwachtingen in het leven?
Nog even oefenen…


Mijn tips voor het kiezen van een onderwerp voor je boek:

  1. Kies een onderwerp/setting/verhaallijn waar je zelf veel van weet of waar je bereid bent onderzoek naar te doen.
  2. Verwerp je ideeën niet meteen, maar neem de tijd om ze te laten ‘rijpen’. Benut de wachttijd voor de trein, de tandarts, de kapper om je idee van alle kanten te bekijken.
  3. Schrijf al je ideeën op en bewaar ze. Misschien kun je ze later nog eens gebruiken. Bijvoorbeeld voor het schrijven van een verhaal.
  4. Toets je ideeën aan anderen. Spreekt het onderwerp ze aan? Laat je niet ontmoedigen als ze lauwtjes reageren. Dat is alleen een signaal dat je je idee nog verder uit moet werken. Onderzoek wat er nog mist.

1000 Resterende tekens