Hoe fictie werkt van James Wood
Wil je deze zomervakantie je schrijfvaardigheden opvijzelen? Lees dan Hoe fictie werkt van James Wood. Dit is een van de eerste schrijfboeken die ik las en heeft me doen inzien dat bij fictie schrijven wel wat meer komt kijken dan het opschrijven van een verhaal op basis van wat feiten. James Wood staat er dan ook om bekend dat hij literatuur bekijkt vanuit esthetisch perspectief, maar ook als een kritische recensist.


Zo introduceerde hij de term ‘hysterical realism’, waarmee hij een genre bedoelt waarin gebruik wordt gemaakt van hoogdravend en gedetailleerde beschrijving van hoe de wereld werkt zonder aandacht voor menselijke gevoelens. In Hoe fictie werkt gaat hij uitgebreid in op ‘de kunst van het vertellen’. Aan de hand van voorbeelden maakt hij duidelijk wat wel en niet werkt in een verhaal. Zo laat hij zien wat je kunt doen met het vertelperspectief en hoe je personages en dialogen kunt gebruiken.


Het boek is duidelijk geschreven vanuit het perspectief van iemand met veel kennis van Engelstalige literatuur. Als relatieve leek op dat gebied vond ik het daarom soms best lastig te volgen. Ik moest geregeld passages overlezen om te begrijpen wat Wood bedoelde. Hij haalt vaak citaten aan van Flaubert, een schrijver waarvan ik eerlijk gezegd nog nooit iets heb gelezen. Hij veronderstelt dat de lezer al een beetje weet wat een alwetend verteller is en wat hij bedoelt met fictioneel zelfbewustzijn en een vlak personage.


Eerlijk gezegd heb ik in het begin meer gehad aan andere schrijfboeken, die wat eenvoudiger onderwerpen behandelen. Ik ben van plan het boek deze zomer opnieuw te lezen en ben benieuwd of ik er nu meer uithaal. In ieder geval is Hoe fictie werkt een prachtig boek om in de kast te hebben staan.

 

Hoe fictie werkt
James Wood
Uitgever: Querido
ISBN: 978 90 214 42 62 4

1000 Resterende tekens