geld verdienen
Wat kost een exemplaar van Lena?' vraagt onze vriendelijke en deskundige boekhouder als we bij hem in zijn kantoor zitten voor een uitleg over one jaaropgave. Mijn eigen onderneming draait nu al voor het tweede jaar verlies en de boekhouder waarschuwt dat de Belastingdienst niet oneindig mee blijft betalen aan mijn verlies.

'Zestien euro vijftig,' zeg ik.

De boekhouder kijkt bedenkelijk. Hij rekent voor dat ik toch minstens 500 exemplaren moet verkopen dit jaar om in de zwarte cijfers te komen. Ik glimlach en besluit hem maar niet te vertellen dat ik van elk exemplaar niet de verkoopprijs, maar slechts een euro of 5 krijg. Hoe dat zit, reken ik je voor in dit blog, waarin ik de balans opmaak van mijn verdiensten.

Aantal verkocht
De eerste oplage van mijn boek bedroeg 300 exemplaren en is geheel verkocht. Ongeveer honderd daarvan verkocht ik via mijn eigen netwerk. Ik gaf er zo’n 30 weg en de rest verkocht ik via de boekhandel. Na de eerste druk volgde er een tweede en een derde druk van respectievelijk 200 en 275 exemplaren. Ik heb nog een doosje met 20 exemplaren staan en er ligt nog een vergelijkbare hoeveeheid bij het Centraal Boekhuis, dus ik denk dat het fair is te zeggen dat ik er ongeveer 725 heb verkocht. Voor een auteur die niet kan rekenen op de promotiemachine van een grote uitgever is dat helemaal niet slecht. Schrijven Online berekende dat het gemiddelde aantal verkochte boeken voor auteurs zoals ik 311 bedraagt.

Dit jaar bracht ik ook een ebook-versie uit en dat doet het verrassend goed, maar het is nog te vroeg om daar de balans van op te maken.

Kostenplaatje

De vaste boekenprijs voor een gedrukt exemplaar van Lena bedroeg vanaf het begin 21,95 met een voorinschrijvingsprijs van 19,95 voor de eerste exemplaren. Sinds dit jaar is de prijs 16,50 per exemplaar. Een e-book kost 9,95 euro.

Voor de gedrukte boeken die ik voor 21,95 verkocht via een boekhandel, ziet het kostenplaatje per boek er als volgt uit:

inkomsten

BTW
Over de verkoop van mijn boeken draag ik BTW af. Omdat de inkomsten en kosten van mijn boek zijn ondergebracht in mijn eigen bedrijf, mag ik de BTW verrekenen. Het plaatje hierboven gaat nog uit van een BTW-tarief van zes procent. Inmiddels bedraagt het BTW-tarief voor gedrukte boeken iets meer: negen procent. E-books vallen niet onder het lage tarief. Over de verkoop van e-boeken moet ik 21 procent BTW afdragen.


Boekhandel
Van elk boek dat ik verkoop via een boekhandel (online of niet) betaal ik conform de afspraken met mijn uitgever, Paris Books, 42% aan de boekhandel. Behalve bij Bol: deze online boekhandel eist 48% van de verkoopprijs en reduceert daarmee de opbrengst van mijn boek met 5% ten opzichte van bovenstaand plaatje. Bij een aantal boekhandels ligt mijn boek in consignatie: die boeken betaalt de boekhandel pas als ze zijn verkocht. Alles wat niet verkocht wordt, neem ik weer terug dus de boekhandel loopt geen enkel risico. In ruil daarvoor en omdat ze mij als debutant willen steunen nemen deze boekhandels genoegen met een lagere boekhandelskorting.

Centraal Boekhuis
De distributie van boeken naar de boekhandels verloopt via het Centraal Boekhuis (CB). Het CB rekent voor distributie en opslag € 1,56 per boek voor levering aan een boekhandel in Nederland en € 4,21 per boek voor levering aan een boekhandel in Vlaanderen. Als je meer dan 100 boeken bij het CB wilt opslaan, kost dat meer. Nu ik de prijs van Lena heb verlaagd naar 16,50 euro, ben ik dus iets meer dan 9 procent van de verkoopprijs kwijt aan het CB. Het plaatje hierboven ging nog uit van de prijs van de eerste druk (€ 21,95). Toen was het aandeel van de kosten van CB circa 7% van de verkoopprijs. Als ik me zelf had moeten registreren bij het CB waren de kosten  veel hoger geweest. Gelukkig kan ik gebruik maken van de link van Paris Books met het CB. Dat bespaart me veel geld. Als de voorraad bij het CB bijna op is, krijg ik een seintje van Paris Books en stuur ik weer een nieuwe stapel. Die verzendkosten moet ik dan natuurlijk ook zelf betalen.

Uitgever
Paris Books rekent voor haar diensten een vast bedrag per boek. Voor mijn boek komt dat op ongeveer 4% van de verkoopprijs. Voor boeken die ik via mijn eigen netwerk verkoop, rekent Paris Books niets. Daarnaast betaal ik een vast bedrag à 363 euro voor het eerste jaar en 180 euro voor de jaren daarna aan Paris Books. Daarvoor krijg ik een ISBN-nummer, regelen zij de melding van de vaste boekenprijs en de distributie via het CB. Ook mag ik mijn boek uitbrengen onder het label van Paris Books en promoten zij mijn boek via hun connecties.

Drukwerk
De drukkosten per boek bedragen 22% van de verkoopprijs, dus ongeveer 5 euro per boek. Bij een grotere oplage dalen de drukkosten per boek en het was voordeliger geweest als ik het aantal pagina’s had kunnen beperken ;-))

Mijn verdiensten
Zelf strijk ik dus hooguit 19% van de verkoopprijs op. Behalve van boeken die via Bol worden verkocht. Daarvan krijg ik 14%. Een bedrag van 3,20 tot 4,35 euro per boek dus. Daarvan betaal ik de kosten voor de redactie en eindredactie, de boekpresentatie, alle promotiekosten, etcetera.

Tweeënhalf jaar na publicatie van mijn roman ziet het kosten-baten-plaatje er ongeveer zo uit:

kostenbaten1

De meeste kosten maakte ik in het kwartaal voorafgaand aan het verschijnen van Lena. De meeste opbrengsten kwamen in het eerste jaar na het verschijnen van mijn roman:

kosten opbrengsten verloop

 

Conclusie: mijn boek heeft me in tweeënhalf jaar tijd netto 1.300 euro opgeleverd. Dat komt neer op 40 euro per maand of 2 euro per boek. Ik heb daarbij mazzel gehad met de vormgeving (via een vriend) en met een dikke order van de bibliotheken. Een groot deel van de kosten hebben betrekking op mijn eigen onderneming (KvK-inschrijving, accountant, verzendkosten, etc). Verder ben ik meer dan 3 jaar bezig geweest met het schrijven en publiceren van dit boek en heb daaraan zeker 4.000 uur besteed. Daarmee ligt mijn salaris als schrijver ruim onder de 1 euro per uur.

Tevreden?

Jazeker! Het was nooit mijn belangrijkste doel om geld te verdienen met mijn boek. Als dat wel zo was geweest, dan had ik veel meer aan promotie moeten doen. Dat kost veel tijd en is lastig te combineren met mijn baan. Ik heb heel veel geleerd van het hele traject, heb ongelooflijk veel plezier gehad met het schrijven. Bovendien heb geweldige reacties ontvangen op mijn debuutroman. Alleen dat al is zoveel meer waard dan geld! Maar de boodschap van de boekhouder is ook duidelijk. Als ik mijn onderneming serieus wil nemen, moet ik snel met een tweede boek komen.


Interessante links:

  1. Benieuwd naar wat een gevestigde auteur verdient met een boek? Lees dan dit artikel van de Volkskrant. Of dit artikel van NRC;
  2. Beide kranten baseren zich op dit onderzoek van KVB Boekwerk;
  3. Een longread van de auteursbond zet de opties voor auteurs op een rij met de kosten-baten erbij;
  4. Op de site van Pumbo vind je informatie over het in consignatie leggen van boeken;
  5. De kostenstructuur van het Centraal Boekhuis wordt vrij goed uitgelegd op de site van De Vrije Uitgevers;
  6. De werkwijze van Paris Books en een nuttig rekenvoorbeeld van de opbrengsten van je boek vind je op de website van Paris Books.

1000 Resterende tekens