De zomervakantie is een ideale periode om vaart te zetten achter je boek. In de afagelopen maanden heb ik je op weg geholpen met het maken van een schrijfplan voor je boek. Misschien ben je net als ik bezig met het uitwerken van je schrijfplan in een eerste versie van je roman. Deze zomer publiceer ik een aantal blogposts waar je mogelijk wat aan hebt bij het uitwerken van je schrijfplan tot lopende tekst. Deze blogpost schreef ik voor Schrijven Online en gaat over het vinden van de juiste woorden om uit te drukken wat je in je hoofd hebt en die virtuele droomwereld op je computerscherm te krijgen.

Woorden zoeken
Een van mijn grootste vrienden bij het schrijven is het boek ‘De snelle weg naar het juiste woord’ van Reader’s Digest. Dit boek heb ik na een tip van een collega-schijfster tweedehands aangeschaft via Marktplaats en ik heb er geen dag spijt van gehad. Het werkt als volgt. Stel: ik schrijf over de restauratie van een dak, maar ik weet niet precies hoe die balken van het dak eigenlijk heten of ik wil wel eens een ander woord gebruiken dan ‘dakbalken’. Dan zoek ik in dit dikke woordenboek op alfabetische volgorde naar het woord ‘dak’ en vind daar een kolom vol woorden die te maken hebben met een dak en waarvan de betekenis beknopt weergegeven is. Bij ‘dak’ staat bijvoorbeeld:Snelle weg3

  • op de kroonlijst van een gevel geplaatste, soms versierde verhoging om het dak aan het gezicht te onttrekken – ATTIEK
  • hemel boven een troon of bed – BALDAKIJN
  • houten bekleding van een dak of wand – BESCHIETING
  • dwarsbalk in een dak – BINT

en zo nog vijftien omschrijvingen en woorden die met ‘dak’ te maken hebben. Bovendien staat er bij dit woord ook een afbeelding van een dak. Daarin zijn alle verschillende onderdelen en verschillende soorten dakbedekking aangegeven. Superhandig!

Niet elk woord staat erin en soms moet je dus een woord opzoeken die wat te maken heeft met het woord wat je zoekt. Hoe eenvoudiger het woord, hoe beter. Een omgekeerd woordenboek wordt het ook wel genoemd. Het tweede deel van ‘De snelle weg naar het juiste woord’ lijkt meer op een gewoon woordenboek of encyclopedie. Hier staan woorden op alfabetische volgorde met hun betekenissen. Dit deel gebruik ik eigenlijk haast nooit.

Synoniemen
Een andere goede vriend tijdens het schrijven is synoniemen.net. Deze website heb ik standaard openstaan als ik aan het schrijven ben. In het zoekvak typ ik een woord waarvoor ik een synoniem zoek en met een druk op de knop verschijnen er meteen een aantal woorden met ongeveer dezelfde betekenis. Dat is vooral handig wanneer ik herhaling van een woord wil vermijden. Ik vind het storend als een bepaald woord vaak wordt gebruikt in een kort stuk tekst. Dat haalt het ritme uit het verhaal. Een synoniem is een eenvoudige oplossing en het helpt ook nog eens mijn woordenschat te vergroten.

1000 Resterende tekens