De winter voorbij
Als je wilt dat je boek opvalt tussen die gigantische hoeveelheid boeken die jaarlijks op de markt worden gebracht, dan kan het handig zijn om te schrijven over een actueel thema. Tenminste, dat ontdekte ik toen ik aan de slag ging met de promotie van mijn eerste boek. Journalisten zijn nu eenmaal eerder geneigd aandacht te besteden aan een boek over de toekomstmogelijkheden van drones dan aan een boek over postzegels verzamelen. Nu ligt dat voor schrijvers van fictie wel wat anders dan voor non-fictie-schrijvers. Ik kan me voorstellen dat een indringende roman over een postzegelverzamelaar die zich druk maakt over het vervangen van papieren post door e-mailverkeer mediagenieker is dan een science-fictionverhaal waarin drones de macht grijpen.

Hoewel het plezier in schrijven voor mij niet afhankelijk is van de verkoopcijfers, heb ik voor de promotie van mijn debuutroman wel degelijk nagedacht over link tussen de actualiteit en mijn verhaal. Hoewel het boek vooral een persoonlijke insteek heeft (tegenstellingen tussen twee echtgenoten), is er wel degelijk een link met een maatschappelijke kwestie: de bestraffing van landverraders in de Tweede Wereldoorlog. Op het moment van verschijnen van mijn roman was dat helaas geen razend actueel thema, maar toch interessant genoeg voor lokale media om op te pakken. Als ik met het schrijven van boeken in mijn levensonderhoud moest voorzien, had ik misschien meer nagedacht over de actualiteit van mijn verhaal en misschien had ik dan een andere insteek of zelfs een ander thema gekozen.

Vluchtelingen
Isabel Allende koos voor haar nieuwste boek De winter voorbij een wel heel actueel thema: de positie van vluchtelingen uit Zuid-Amerika in de Verenigde Staten. Nu had een beroemde schrijfster als Isabel Allende waarschijnlijk met elk thema succes gehad, maar toch, de keuze voor zo’n actueel thema maakt het boek wel extra interessant. Toch was dat niet de reden waarom ze voor dit thema koos. Immigratie in de Verenigde Staten is een belangrijk onderwerp voor de van oorsprong Chileense schrijfster. Tegen een verslaggever van het NRC vertelt ze dat ze erop vertrouwt dat ze schrijft over wat belangrijk voor haar is. De populariteit van haar boeken wordt volgens haar veroorzaakt door iets heel anders dan actualiteit. ‘Ik schrijf over emoties’, zegt ze in NRC en ‘Omdat emoties universeel zijn, kunnen mensen over de hele wereld zich met mijn verhalen identificeren.’ Dat vind ik een mooie gedachte.

Ook het onderwerp van mijn tweede boek heb ik niet bewust gekozen vanwege een actueel thema. Gelukkig maar, want het tempo waarin het boek vordert is zo laag dat boek op datum van verschijnen al vreselijk achterhaald zou zijn ;-) Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk: dat mijn boek verschijnt op een moment waarop emigreren naar verlaten dorpen in de Spaanse Pyreneeën ineens actueel is. Soms moet je ook een beetje geluk hebben.

1000 Resterende tekens