nieuwe schrijvers leren kennen
Ken je dat? Je begint vol enthousiasme aan dat nieuwe boek en in de eerste vijftig pagina’s blijkt al dat er niet door te komen is / dat het slecht geschreven is / dat je je totaal niet kunt vereenzelvigen met de hoofdpersoon. Daar kan ik nou echt chagrijnig van worden. Daarom zoek ik bij de boekhandel altijd naar boeken van schrijvers waar ik al eens iets van heb gelezen of waarover ik goede recensies heb gelezen. En daarom loop ik in de bibliotheek steeds naar dezelfde schappen. Niet zo avontuurlijk en ook niet zo slim als je, zoals ik, nog veel wilt leren over verschillende schrijfstijlen. Daarom probeer ik af en toe eens iets heel anders te lezen dan anders. In dit blog drie fantastische manieren om uit je boek-comfortzone te stappen.

1. Meedoen aan een boekenswap
In juni deed ik mee aan de zomerboekenswap van Ogma en ik ben meteen fan van dit fenomeen. Het leverde me maar liefst drie boeken op van voor mij onbekende schrijvers. Bovendien kreeg ik er allerlei boekgerelateerde cadeautjes bij. In ruil daarvoor maakte ik een leuk pakketje voor een ander.

Ook iets voor jou? Dit is hoe het werkt: een boekenswap wordt meestal aangekondigd op social media of elders op internet. In dit geval stond de aankondiging op het boekenblog van Ogma. Deelnemers konden zich melden tot 11 juni. Ik stuurde mijn adres, een lijstje van wat ik leuk vind om te lezen en mijn favoriete vakantieland naar de organisator van de boekenswap. Na de uiterste inschrijfdatum ontving ik het lijstje van mijn boekswapmaatje met enige instructies.

Ik had twee weken de tijd om een pakket samen te stellen voor mijn swapmaatje. Ik shopte in mijn eigen boekenkast, in de mini-bieb verderop in de straat en in onze plaatselijke kringloopwinkel. Dat leverde vier leuke boeken op die pasten bij het lijstje van mijn swapmaatje. Ik pakte alles mooi in, deed er wat lekkers bij en op de afgesproken datum stuurde ik het pakket naar het opgegeven adres. Vol spanning wachtte ik af. En kijk eens wat een geweldig pakket ik ontving!

zomerboekenswap Ogma

Wil jij dat ook? Ogma organiseert een nieuwe boekenswap voor kerst! Je kunt je nog tot 1 oktober opgeven.

2. Lid worden van een leesgroep
In het plaatselijke krantje vroeg Senia, een landelijke organisatie van leesclubs, enthousiastelingen voor een zomerleesgroep. Dat leek me een goede manier om kennis te maken met verschillende soorten boeken en bovendien meer mensen te leren kennen met dezelfde interesses. Ik schreef me in en las die zomer vier boeken die ik zelf nooit zou hebben gekozen, maar waarvan ik er ten minste twee prachtig vond. Rascha Peper is sindsdien aan mijn lijstje favoriete schrijfsters toegevoegd. Sinds kort ben ik lid van een ‘gewone’ leesgroep van deze organisatie.

Zo werkt het: de leesgroep kiest zes tot zeven boeken per jaar uit de lijst van Senia. Van deze boeken verstrekt Senia leeswijzers, uitgebreide recensies van het boek, en een lijst van voorbeeldvragen. Elke maand ontvangen de leden het boek voor de komende bijeenkomst. Ongeveer eens per maand komt de leesgroep bij elkaar om het boek te bespreken. Dat kan aan de hand van de vragenlijst of op een andere manier. In de leesgroep waar ik net bij ben aangehaakt, is het de gewoonte mooie zinnen met elkaar te delen. Erg leuk om van geoefende lezers te horen wat hen aanspreekt in een boek en wat niet. Daar kan ik dan weer mooi mijn voordeel mee doen bij het schrijven. Last but not least: zo’n leesgroep is hartstikke gezellig.

3. Een toneelstuk gebaseerd op een boek bekijken

laaglanders
Op Schokland, het Werelderfgoed Unesco in de Noordoostpolder, wordt regelmatig een voorstelling van een locatietheater gehouden. Vorig jaar september gingen we naar de spectaculaire voorstelling Laaglanders van theatergroep Prins te Paard. In dit stuk over de strijd van de mensen tegen de natuur werd niet gesproken, maar de boodschap was heel helder.

 

Koning van het grasland

Deze zomer bezochten we Schokland opnieuw voor een locatietheater. Dit keer de voorstelling Koning van het grasland van Toneelgroep Jan Vos. Opnieuw een toneelstuk over de relatie van de mens met de natuur. Dit indrukwekkende toneelstuk over een echtpaar op een boerderij is geïnspireerd op het boek Boerenbloed van Kees Kooman. Een leukere introductie op een boek ken ik niet.

1000 Resterende tekens